Engedj el! – Nyereményjáték!

2009. 09. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ám mi történik, ha a békés család megbomlik, a szülők elválnak? Mi történik, ha a gyermek elveszíti az édesanyját, vagy az édesapját? Mi lesz vele, ha vérszerinti szüleinek soha nem is kellett?

Marcel Rufo francia gyermekpszichiáter „Engedj el!” című művében többek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ a gyermek és szülei közt lévő kötelékeket boncolgatva. Teszi mindezt sok-sok éves tapasztalataira támaszkodva, olvasmányos, közérthető formában, az életből vett példákra alapozva.

A kis Antonia példáján keresztül jól érzékelhetjük, hogy az alvás is egyfajta elválás a szülőktől, ezért aztán egyes esetekben a gyermekeknél az esti rutin már extrém, megrögzött viselkedési mintákat mutató rituálévá fokozódhat. Az iskolafóbia egyik lehetséges okára, nevezetesen a haláltól való félelemre is rámutat a szerző, mondván, a gyerkőcökben 6-7 éves korban tudatosul a halál fogalma, annak visszafordíthatatlansága – ezzel együtt pedig az, hogy örökre elveszíthetik a szüleiket.

Az általa kezelt kis páciensekről megértéssel, szeretettel, ítélkezés nélkül beszélő szerző soraiból az is kiderül, hogy míg számos esetben van gyógyulás, kivezető út, és a szakemberhez vitt csemete végül lelkileg egészséges felnőtté válik, addig sajnos vannak esetek, amikor ez nem így történik. Van, hogy az egykor kapott sebek nem gyógyulnak be, és a kezelt fél eldobja magától az életet, de az is előfordulhat, hogy nem lelki okok, hanem gyógyíthatatlan betegség - például skizofrénia - áll a szokatlan viselkedés hátterében. Az élet sajnos nem habos torta… ám Marcel Rufo megvigasztal minket, hogy ő gyermekpszichiáter, extrém esetekkel találkozik, szerencsére a legtöbb gyermek képes túltenni magát a traumákon, zökkenőmentesen átvészelni az első szerelem csalódását, és végül egészséges módon válik el az otthontól és ezzel együtt szüleitől.

A Park Kiadó gondozásában megjelent kötetet ajánljuk minden leendő és gyakorló szülőnek, olvassák el egyszer, kétszer, többször, gondolkodjanak el a leírt történetek tanulságán, építsék be a mindennapjaikba, hogy mikor gyermekeik fészekből való kirepülése után hátradőlnek, elmondhassák – „Igen, egészséges, érett, értékes felnőttet adtam a világnak.”

A Park Kiadóval közös nyereményjátékunkkal szeretnénk hozzájárulni, hogy Te is átélhesd ezt az érzést. Látogass el az anyuci.hu (illetve férfiak az apuci.hu) oldalunkra, ott ugyanezen cikk alján található rövid kvízrejtvényünket oldd meg, és ha a helyes válaszokat beküldöd hozzánk, akkor megnyerheted az egyik ajándék kötetet!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top