Mit iszol?

2009. 09. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A sör - Jó szomjoltó, a bél jól tudja különböző hatóanyagait feldolgozni, alkoholtartalma azonban vízhajtó hatású.

A paradicsomlé - Sok vitamint tartalmaz, különösen az értékes lycopint, amely csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Az ásványvizek - A magas magnéziumtartalmú ásványvizek csökkentik a cukorbetegség rizikóját, segítik az izomműködést. A magas kalciumtartalmú víz jó a csontoknak, megelőzi a csontritkulást. A káliumtartalmú víz fogyasztása a szívnek és a keringési rendszernek használ.

A kefir, és az aludttej - Tejsavbaktériumokat tartalmaz, melyek jót tesznek a bélbaktériumoknak (különösen antibiotikumos kezelés után). Mindkét ital elősegíti a jóllakottság érzésének kialakulását, ami diétázás esetében igen hasznos.

A kakaó - Lehetőleg alacsony zsírtartalmú tejből készítsük, epicathin nevű hatóanyagának köszönhetően nyugtatóan hat, serkenti a boldogsághormonok kibocsátását.

A vörösbor - Erősíti a vénákat és a szívet, napi negyed liternél ne fogyasszunk többet.

A szőlőlé - Ugyanolyan hatású, mint a vörösbor, csak alkoholmentes. Resveratoltartalma védi az ereket (érelmeszesedés), különösen vékony kapilláris ereket.

A zöld tea - Fluortartalma miatt jó a fogaknak, gátolja a káros lerakódásokat az agyban és véd a rák ellen.

A kávé - Kávéból legfeljebb három csészével igyunk naponta. Segíti az összpontosítást, ha cukor nélkül isszuk. Ne felejtsük azonban azt sem el, hogy vízhajtó hatása van, tehát igyunk mindig vizet is, ha kávézunk.

Különösen fontos, hogy a magas folyadékveszteséget ásványvízzel pótoljuk. Ez segít egészségügyi panaszok esetében, még fennálló betegségeknél is:

A magas nátriumtartalmú víz alacsony vérnyomás ellen jó. A sok hidrogénkarbonát megnyugtatja a gyomrot, különösen, ha savas. A káliumban gazdag víz segít pillanatnyi izomgyengeség esetén, ha nagy erőfeszítések után kimerültek vagyunk.

Még egy szó a nátriumról, amelynek sokszor rossz hírét keltik.

Erős izzadás esetén a test sok ásványi anyagot veszít, közte nátriumot is. Erre azonban szüksége van a szervezetnek, hogy vízháztartását szabályozza. Éppen idősebb embereknél alakul ki gyakran keringési zavar, ha ásványi anyagokban szegény vizet isznak.

Még valami fontos: a folyadékoknak is van kalóriatartalmuk. 2 dl vörösbor 160, 2 dl pezsgő 220, 2 dl fehérbor 130, 2 dl  alma lé 100 kalóriát tartalmaz. Sok frissen préselt gyümölcslének is magas a gyümölcscukortartalma.

Az italok kalóriatartalmát nem vesszük olyan könnyen észre, mint például egy zsíros disznósültét, ezért legegyszerűbb, ha szomjúságodat ásványvízzel, vagy gyógynövényteával csillapítod.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top