Érdekességek Peter Falk életéből

2011. 06. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

83 éves korában, június 23-án elhunyt Peter Falk amerikai színész. A Tony-díjas művész legismertebb szerepe Columbo hadnagy volt, az egyszerűségében zseniális nyomozó.



 



 



83 éves korában, június 23-án elhunyt Peter Falk amerikai színész. A Tony-díjas művész legismertebb szerepe Columbo hadnagy volt, az egyszerűségében zseniális nyomozó.












Falk főleg közép-európai gyökerekkel rendelkezett, felmenői között egyaránt volt magyar, lengyel, cseh és orosz is, de ő már New Yorkban született, ahová a zsidóüldözés miatt kimenekült a család. Színházban és a mozivásznon egyaránt nagyon sikeres volt, világhírűvé mégis a kisembert megszemélyesítő, többnyire gazdag bűnözők ellen nyomozó rendőrhadnaggyal, Columbóval vált. A sorozat 1968-ban indult és kisebb-nagyobb megszakításokkal egészen 2003-ig tartott. 69 rész készült el belőle, amelyek jellegzetessége, hogy nem epizódnyi hosszúságúak, hanem egész estés filmek.



 



 



Érdekességek:


- Peter Falk egyik szeme üvegből volt. Három éves korában kellett kiműteni egy daganat miatt. Bár emiatt sok diszkrimináció érte az életben, mégsem fogta fel tragédiaként. Egy híres anekdota szerint például gyerekkorában egy baseball meccsen kiállította őt a játékvezető, mire a kamasz Falk kivette az üvegszemét és átadta a bírónak azzal a szöveggel, hogy „Magának nagyobb szüksége van rá.”



- Hivatalosan nem bizonyított tény, de a családi legendák szerint Peter Falk dédapja Falk Miksa volt, az 1854-ben Pesten alapított német nyelvű Pester Lloyd főszerkesztője.



- Sokáig nem lehetett tudni, mi Columbo keresztneve. Az újságírók gyakran kérdezgették az évek során, mire egyszer Peter Falk azt válaszolta: „Hadnagy”. Szemfüles rajongók azonban az egyik epizódban észrevették, hogy Columbo igazolványán a Frank név áll.



 














- Falk eredetileg politológiát tanult, első állásában pedig költségvetési szakértőként tevékenykedett.




- Saját gyermeke nem született, de két lányt fogadott örökbe első feleségével: Catherine-t és Jackie-t. Catherine-ből magánnyomozó lett.



- 2003 óta súlyos Alzheimer-kórban szenvedett, közvetve a halálát is ez okozta.



- Grafikusként és festőművészként is számon tartották.



- Columbo gyakran hivatkozik a feleségére a sorozatban, viszont sosem tűnik fel az epizódokban a hölgy. A 69 epizód alatt a keresztnevét is csak egyszer említi: Rose.












 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top