Ételérzékenység gyerkőcöknél

2009. 07. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kevesen vannak annak az információnak a birtokában, hogy egyes légzőszervi, emésztőrendszeri bajok, valamint bőrproblémák hétterében igenis az ételérzékenység állhat. A légzőszervi megbetegedéseknél jelentkező tünetek a gége – és hörghurut, a visszatérő középfül - és orrmelléküreg gyulladások. A bőrproblémáknál, pedig elsősorban a hajlatoknál figyelhető meg száraz, de néha nedvedző bőrjelenség, ami viszketéssel is járhat. Ezeket a tüneteket produkáló gyermekeinknél tejérzékenységre gyanakodhatunk.

Teendőnk az otthoni diagnózis felállításakor a következő: a gyanúba keveredett élelmiszereket kiiktatjuk féltve nevelt gyerekeink étrendjéből néhány hétre. Majd óvatos, és fokozatos visszaállítás történik. Amennyiben a nélkülözés időszakában kicsinyünk tünetei megszűnnek, majd visszajövetelükkor előjönnek, valószínűsíthető, hogy ételérzékenységgel állunk szemben. Vannak szülők, akik félnek ilyesmi kísérletekbe belemenni, azoknak a vérvétel alapján kimutatott eredményekkel az orvosok felé vezessen az útjuk.

Ezek után jöhet a kezelés, ami az adott légúti betegségek gyógyításából, és egyénre kifejlesztett speciális diétából tevődik össze. Ezek beállításához már mindenképpen meg kell látogatnunk gyerkőcünkkel a rettegett fehérköpenyes bácsit, vagy nénit.

Jó hír, hogy a helyes diéta betartásával a túlérzékenység 3-4 éves korra nagymértékben megszelídül, és lassan megadja magát. Ezek után adhatunk nekik kis mértékben ételekbe főzve tejterméket, tejet, tejfölt, majd tejszínt. Ezeknél a fokozott rászoktatásoknál ajánlott az erjesztett tejtermékekkel próbálkozni. A későbbiekben, pedig már lehet szó, hogy tömör valójukban is megismertessünk cseperedő porontyunkkal az eddig elhanyagol újdonságnak számító ételeket.

Akadnak olyan kiemelkedő esetek, hogy a továbbiakban is kell tartani a mértéket – pl.: 1 db joghurt és 1 db túrórudi -, mert ezeken a határokon felüli fogyasztásnál újra kijönnek a régi problémák. Ezt a szülők könnyedén észlelni tudják egy kis odafigyeléssel. A legtöbb gyerek viszont négy-öt éves kor felett már teljesen tünetmentessé válik, és nem kell fokozott figyelemmel kísérni minden falatot, amit a szájukba vesznek.

Tehát érdemes a diétát betartatni velük, mert ha nem engedelmeskedünk az orvos által kiírt megszorításoknak, ha úgy állunk hozzá, na ez a kicsi még nem árthat, csak rontunk a helyzeten. Hiszen ezeknél a gyerekeknél, akiknél csecsemő és kisded korban nem tartják be a diétát, megerősödhet az ételérzékenység, és ételallergiává alakul, ami hosszú távon tartóssá válhat.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top