Ezeregyéjszakás csemege

2009. 08. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A közel-keleti konyhában tényleg az az egyik legklasszabb dolog, hogy szinte mindig van itthon néhány olyan hozzávaló, amelyből gyorsan lehet valamit varázsolni. Múltkor például amikor a kisir-rel kísérleteztem, akkor lett még ez az édesség, amit nagyon gyakran készítek.

Persze, ilyenkor nyáron annyi finom és gyönyörű gyümölcs van, hogy ki kell használni, és azokkal kell bűvészkedni, de előfordul, hogy éppen nincs otthon semmi, ilyenkor ez egy szuper mentő desszert. Aszalt sárgabarack kell hozzá, krémes tejföl, vagy mascarpone (én itt sűrű görög joghurtot használok) és valamilyen mag. Leginkább pisztácia, de pirított szezámmaggal is nagyon finom. Emlékeim szerint valamelyik Nigella könyvben is van ilyen recept, de ez megint egy olyan, amely gyakorlatilag minden közel-keleti konyhával foglalkozó szakácskönyvben szerepel.

Hozzávalók (2 személyre): 20dkg jó minőségű aszalt sárgabarack, 6 dkg cukor, fél citrom leve, 1 pohár sűrű tejföl, vagy joghurt, egy marék durvára vágott natúr pisztácia (vagy pirított szezámmag).

A sárgabarackot egy tálba tesszük és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lefedjük 12 órára (vagy egy éjszakára) így hagyjuk.

Leöntjük róla a vizet. Egy lábosban 3dl vizet összekeverünk a cukorral, a citromlével, beletesszük a barackokat és forrás után alacsony lángon lefedve kb. 15 percig főzzük. Ekkor levesszük a fedőt, kivesszük a barackokat és magas lángon sziruposra sűrítjük a levet. Kihűtjük. A barackokat megtöltjük egy-egy kk. cukorral és citromlével kikevert tejföllel, vagy joghurttal (vagy mascarponeval), elrendezzük egy tálon, meglocsoljuk a sziruppal és megszórjuk a pisztáciával (vagy szezámmaggal). Behűtve tálaljuk.

Jó étvágyat !

Köszönjük szépen Mező Ernőnek, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top