Festőnövények

2011. 04. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Számtalan olyan növény van, amit a szintetikus festékek előtt ruhák, no és persze a húsvéti tojás színezésére használtak. Mára szinte csak a hagymahéj sárgásbarna színe ismeretes, de őseink ennél sokkal többet tudtak! Nézzük, mivel festették élénkpirosra és sötétsárgára a tojásokat a kemikáliák megjelenése előtt:

Vörös: A beregi juhászok bárányvérrel festették anno pirosra a tojást, de van ennél humánusabb megoldás is: A festő zsoltina (Serratula tinctoria) növényt megpörköljük, timsót adunk hozzá. Az égerfa kérge is használható, valamint a sáfrányos széklice (más néven pórsáfrány) virága, de ez utóbbi csak később virágzik, tehát még előző évben szárítani kell belőle ahhoz, hogy húsvétkor festeni tudjunk vele.(Ha a pórsáfrányból csak keveset használunk, akkor nem piros, hanem sárga színt kapunk.)

 Pórsáfrány  

Sárga: Égerfa és vadalmafa kérge, nyírlevél, sáfrány, zöld dió héja, kökörcsinvirág, vérehulló fecskefű és rekettye. Ezekből egyetlen összetevő is elég a szép, sárga színhez. Ide tartozik a hagymahéj is, sárgásbarna árnyalatával.

Kék: Galaj-fajok, indigócserje,  festő müge, lencse. (A bodza termése is ezt a színt adja, de ez húsvétkor nem igazán elérhető.)

Fekete: Tölgygubacs,  szilvafa kérge, tüdőfű gyökere.

 Festő rekettye  Bürök    

Zöld: Fűzfalevél, diólevél, gyöngyvirág levele. Bürök és a zöld búza leve. Az aranyvessző virága, ami sárgászöld színt ad.

A növényeket vízben kell áztatni a tojásokkal együtt. Néhány növány már hideg vízben is látható eredményt mutat, de általában jobban járunk, ha felforraljuk a vizet, akárcsak a hagymahéjas módszernél. Az áztató- és forralóvízhez ecetet, timsót, rézgálicot lehet keverni: ezek tartósabbá teszik a színt, és az árnyalatot is lehet változtatni velük.

Mielőtt bárki belevág a természetes festékek kipróbálásába, néhány fontos szabályt le kell szögezni, és ezekhez tartani kell magunkat:

- Sok felsorolt növény mérgező! (Különösen a bürök,  valamint a gyöngyvirág és a bodza termése.) Semmiképp se kóstoljuk meg a főzetet, sőt vigyázzunk rá, hogy ne érintkezzen bőrfelülettel az oldat, ne kerüljön a szemünkbe.

- Nem csak a növények lehetnek mérgezőek, hanem a rézgálic, a timsó is. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tömény ecet is mar!

- Ha gyerekeket is bevonunk a  festésbe, különös elővigyázatossággal járjunk el!

- A legtöbb növény meglepően erős színű. Számítsunk rá, hogy a kezünket is befestheti, sőt a fazekat, a fakanalat... nem is beszélve a konyharuháról, amivel letörölnénk a pultra csepegett színes vizet.

 Vérehulló Fecskefű  

Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon

Képek: Wikipedia



Szerző

donna.hu



Scroll to Top