Filléres csodaszer

2010. 10. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kísérletet végeztek két csoporttal, ahol minden férfinek ugyanolyan magas volt a koleszterinszintje. Az egyik csoport tíz napon át a szokásos étrendje mellett naponta elfogyasztott fejenként egy csésze zabkorpát és öt zabkorpás süteményt. A másik csoport - akiknek ugyanannyi volt a koleszterinértéke, mint az első csoport résztvevőinek - 10 napon át csak a szokásos táplálékot fogyasztotta.

Tíz nap után annál a csoportnál, amelyik naponta zabkorpát fogyasztott, a férfiak koleszterinszintje 13 %-kal csökkent. A zabkorpa rostanyaga segítette elő ezt.

Nagyon sokféle rostanyagot ismerünk. Két csopora osztjuk őket: az egyik  típus oldódik vízben, a másik nem. A vízben nem oldódó rost felszívja a vizet a béltraktusból , és megnöveli a széklet tömegét és mennyiségét, valamint felgyorsítja a táplálék mozgását, emellett értékes hashajtóhatást fejt ki. Hathatós segítséget nyújt a vércukor stabilizálásában is. A zab a vízben oldódó rostok közé tartozik, így inkább a koleszterinszintünkre hat. Az oldható rost segít kijuttatni a koleszterint a belekből. A vízben oldható rostok nélkül a koleszterin felszívódik a véráramba, és hozzáadódik a legtöbb nyugati étrenden élő embernél már amúgy is magas koleszterinszinthez.

A zabkorpa rostjainak nagyon jó hatása van a koleszterinszintre.

Természetesen a zabból készült ételek, italok nem mágikus táplálékok, amelyet lenyel az ember vagy ráhint a káros ételekre, és egészségessé tesz bennünket, kitakarítja véredényeinket. Nyilvánvaló, hogy ha naponta elfogyasztunk egy tálkányi zabból készült ételt, az nem ellensúlyozhatja a szalonnát, a tojást, a kolbászt, a fehér kenyeret és más ételeket, amelyek jelentősen emelik a koleszterinszintünket.

Mindennapi ételünket a zab mellett, (vagy helyett) változatosabbá tehetjük más, oldható rostok fogyasztásával is. A babban és a gyümölcsökben található rostok is segítenek lecsökkenteni a koleszterinszintünket. Akik esetleg nem nagyon szeretik a zöldségeket és a gyümölcsöket, mindenképpen iktassák be étrendjükbe a zab vagy másféle korpa fogyasztását.

Magától értődően nem szabadna kizárólag egyetlen ételre vagy tápanyagra összpontosítanunk a figyelmünket. A legtöbb ember életében a magas rosttartalmú, hústalan, zsírszegény táplálkozás komoly mértékben csökkenti a koleszterinszintet.

A zab és a zabkorpa tápláló, egészséget előmozdító étel. Egy jól kiegyensúlyozott étrendben jó, ha naponta szerepel. A mindennapi zabfogyasztás megújult, tartós egészséget jelenthet.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top