Fiú vagyok vagy lány? 2.

2008. 11. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem csak korunkra jellemző, hogy a társadalom nem tud mit kezdeni azokkal az emberekkel, akik valamilyen szempontból mások, mint az átlag, nem volt ez másként régen sem. Indiában évezredek óta szokás – napjainkban kezd csak változni a bevett gyakorlat –, hogy a kevert nemi jelleggel világra jött gyermeket elszakították szüleiktől, ezek a kicsik eunuch-közösségekbe kerültek. Az egész társadalom megvetette őket, és zenéléssel, tánccal kellett megkeresniük a betevőt. Minden szülő rettegett, hogy gyermeke interszexuálisnak – hermafroditának – születik. A változást mutatja, hogy ebben az ázsiai országban szokás - néhány évtizede - csecsemőkön nemi kiigazító műtétet végezni, az operációhoz elég a szülő beleegyezése. A legtöbb esetben fiút kérnek az indiai szülők, mivel egy lány kiházasítása iszonyúan költséges. Így a gyermekek kétharmadánál férfi nemi szerveket hagynak meg. A 80-as évek eleje óta körülbelül 12 ezer csecsemőn hajtottak végre ilyen típusú műtétet Indiában. Így esélyt kap a gyermek a kirekesztéstől mentes életre, még akkor is, ha nem ez a legjobb megoldás.

Hermafrodita istenség

Indiában és egyes muzulmán országokban, ez az állapot azért meglepően gyakori, mert sok a rokonházasság, ez pedig rengeteg genetikai rendellenesség okozója lehet.

Orvosi meghatározás szerint ez egy veleszületett rendellenesség, nem egy egységes betegségcsoport. Nagyon nehéz a gyakoriságot pontosan meghatározni, mert sok esetben magát az állapotot nem azonosítják, és a magzatok többsége spontán vetélés áldozata lesz.

Mivel nem egyetlen betegség, így egyetlen okra nem is lehet visszavezetni. Az okok között vannak kromoszómahibák, enzimhiányok, környezeti ártalmak, de előfordul olyan eset, hogy nem sikerül azonosítani a miértet.

Az, hogy valaki valóban kettős nemi szervvel rendelkezzen elég ritka, 2-4000 emberből csak egy, de ennek az állapotnak létezik kevésbé szembetűnő változata is, amikor maga az illető sincs tisztában a helyzettel. Például, ha valaki XY kromoszómákkal jön a világra – ez csak férfiaknál fordul elő –, de külső jegyei nőiesek, akár egész életét leélheti nőként. Esetleg kiderül egy orvosi vizsgálat során, hogy a kisfiúként nevelt gyermeknek méhe is van. Sokkal gyakoribb, hogy a gyerek pszeudohermafrodita, vagyis átmeneti nemi szervekkel rendelkezik.

Műtétet általában csak akkor javasolnak, ha mondjuk a női nemi szervek nem fejlődtek ki megfelelően és az illető úgy dönt, hogy nőként szeretne élni, ilyenkor szükség van korrekcióra és a férfi nemi szerv eltávolítására. Sok esetben azonban műtét nélkül is teljes életet, és teljes nemi életet tudnak élni ezek az emberek. Egy, az USA-ban elvégzett kutatás szerint a műtét nincs összefüggésben a szexuális aktivitással.

Orvosok azt tanácsolják az ilyen gyerekek szüleinek, hogy bízzák a választást rájuk. Nem szabad kényszeríteni a műtétet, úgy is lehet fiúnak vagy lánynak nevelni. Nekik kell eldönteniük, hogy férfiként vagy nőként szeretnék leélni az életüket. Ha az operáció mégis szükséges, akkor is várni kell vele a pubertás végéig, mert addigra befejeződik a növekedés, és az illető már felelős döntést tud hozni saját testével kapcsolatban.

A következő részben a transzvesztitákkal foglalkozunk.

Kapcsolódó anyagok:

$$1840$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top