Fogadd el vagy változtasd meg? I.

2009. 03. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem könnyű a válasz, és akár az elfogadás, akár a megváltoztatás mellett döntesz, nem lesz könnyű dolgod. Egyrészt fel kell ismerned, hogy melyek a rossz tulajdonságaid, szokásaid. Pszichológusok szerint nincs jó és rossz tulajdonság, hisz ami az egyik szituációban rossz, az más körülmények között jó lehet.

 Vajon az agresszivitás egyértelműen negatív jellemvonás? Ha a családi vita közben nagykéssel rontasz a párodra igen, de ha az öreg néni táskáját kicsavaró rablót ütöd le egy fél téglával? Irigylésre méltó, ha versenyfutásban a te párod a leggyorsabb, ám ugyanez a gyorsaság az ágyban nem biztos, hogy örömmel és büszkeséggel tölt el.

Persze, vannak olyan tulajdonságok és szokások, amelyeket a társadalom, az erkölcs, a nevelés rossznak tart, s mivel nem lakatlan szigeten élünk egyedül, kénytelenek vagyunk a többség elvárásainak megfelelni. Nem mindegy viszont, hogy meddig megyünk el a változások területén. Az, aki teljesen kivetkőzik magából, vagy egy olyan álarcot vesz magára, ami mögött nehéz elrejteni a saját arcát, vagy épp ellenkezőleg annyira hozzászokik az álarcokhoz, hogy már nem is emlékszik a saját arcára, az bizony komoly gondba kerül. Elveszítheti az önazonosságát, amely komoly pszichikai tüneteket idézhet elő, sőt fizikai betegségek szintjén is megjelenhet.

Ha folyton mosolygunk az anyósunkra, miközben a pokolba kívánjuk, ha jópofizunk a kollégákkal, miközben tudjuk, hogy áskálódnak ellenünk a főnöknél, ha hosszú ideig minden alkalommal eljátsszuk, hogy mennyire élvezzük a hitvesi ágyban történteket, olyan mennyiségű feszültséget raktározunk el magunkban, amely kirobbanva nagy pusztítást okoz. Még jó, ha tányérdobálás, heves veszekedés és nem valami súlyos betegség lesz a vége.

A rossz és jó tulajdonságaink folytonos lajstromozása helyett, próbáljunk meg ítélkezés nélkül önvizsgálatot tartani. Ne minősítsük magunkat, hisz nem a tulajdonságaink okoznak problémát, hanem az, hogy miattuk, hogyan érezzük magunkat. Próbáljuk meg megtalálni azokat a helyeket, szituációkat, amelyek legjobban illenek hozzánk, és nem késztetnek folytonos megalkuvásra. Amit a közösség, amelyben élünk egyáltalán nem tolerál, próbáljuk meg visszafogni. De lehet, hogy a közösséget kell megváltoztatni, ha úgy érezzük, hogy a sok változtatás a személyiségünk feladását jelentené.

Hogy testünkkel, fizikai megjelenésünkkel mit tegyünk, elfogadjuk-e vagy változtassuk meg, ezt a következő részben vizsgáljuk meg.

Kapcsolódó cikkek:

$$2825$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top