Fogamzásgátlás 1

2010. 01. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Emellett egy harmadik tényező erősödött meg az elmúlt 20 évben ez pedig az egzisztenciális biztonság előtérbe helyezése. Amíg mindenki eldönti, hogy mikor is szeretne gyermeket, addig is számos fogamzásgátló módszer közül választhatnak a párok. Ma már nem csak a nő dolga, hogy vigyázzon nehogy teherbe essen, a férfinak is szerepet lehet és kell vállalnia. A rendelkezésre álló lehetőségek sokszínűek a hormonmentes szereken keresztül a férfi fogamzásgátló tablettáig. Nézzük egyesével végig, mit tehetnek a nők és mit a férfiak a védekezés terén.

Női védekezési módszerek:

Léteznek hormonmentes eljárások, műtéti beavatkozások és hormont tartalmazó készítmények is. Ebben a sorrendben haladva nézzük sorra a lehetőségeket.

A szoptatás ideje alatt kisebb az esély a teherbeesésre. A hosszú szoptatással lehet az első tüszőrepedés időpontját késleltetni. Viszont hatása alacsony fokú, mert egyénileg nagy eltérések lehetnek.

A diafragma (pesszárium), egy gumiból készült kupola alakú óvszer a nők részére. A nőnek kell felhelyeznie saját magának. Lényege, hogy a méhnyakat elzárja a spermiumok elől. Ajánlatos spermaölő szerrel együtt alkalmazni, így akár 95 százalékban is hatásos lehet. Hátulütője hogy felhelyezése nehézkes, jó anatómiai ismereteket igényel, emellett a gyenge hüvelyizomzattal rendelkező nők nem tudják megtartani. Elsősorban azoknak ajánlott, akik ritkán élnek nemi életet.

Irregálásnak nevezik azt az eljárást, mikor spermaölő szert juttatnak a hüvelybe rögtön az ondót követően. A módszer 60 százalékosan megbízható. Problémája, hogy a sugár amiben a spermaölő bekerül a hüvelybe, felgyorsíthatja a spermák méhbe jutását, emellett a hüvelynek sem tesz jót.

A számolás, mérés, és önmegfigyelés önmagában nem elegendő. Maximális védelem eléréséhez kombinálni kell őket, akár spermaölő használatával.

Az Ogino-Knaus-féle naptármódszernél aktusra a 28 napos ciklus esetében a 19. és a 9. napja között kerülhet sor. Hatékonysága alacsony, hisz nem minden nőnek pontosan 28 nap a ciklusa, kis eltérés is meghatározó lehet.

A hőmérsékletmódszer hatásosabb változata a ciklusmérésnek. A fogamzóképesség, itt a hőmérséklet által mérhető. Tüszőfázisban, a ciklus első felében a testhőmérséklet 37 fok alatt marad, és jellemző ingadozásokat mutat. Ovulációt követően a progeszteron hatására az ébredési alaphőmérséklet mérése (mindig egy helyen, szájban vagy végbélben mérendő) felkelés előtt, még az ágymelegben, 0,2-0,4 fokkal, 37 °C-ra vagy annál magasabbra emelkedik. Ha a hőmérséklet három napon át magas, akkor lehet a leghatékonyabban teherbe esni. A petesejt 24 órán át életképes. Az ovuláció bekövetkeztére nem lehet a hőmérsékletingadozásból előre következtetni, ezért félidő előtt óvszer használata vagy megtartóztatás szükséges. De ha a megfigyelések pontosak, egész nagy százalékban megbízható a módszer.

A Billings-módszer is önmegfigyelésen alapul. A méhnyak nyákjának termelődéséből állapítja meg a termékeny napokat. A ciklus ideje alatt a méhnyak nyákjának állaga megváltozik. Naponta kell megvizsgálni a hüvelyváladékot. A menstruáció előtti és utáni napokon száraz, a peteérést követően egyre több sűrű váladék képződik. Peteéréskor, előtte és utána 3-3 nappal a nyák tojásfehérjéhez hasonlítható, nyúlóssá válik. Ilyenkor nem szabad védekezés nélkül szeretkezni. Biztonságosan meghatározhatók a veszélyes napok, és az eljárás megtanulásához pár alkalom kell csupán.

A hormonmentes hüvelyi fogamzásgátló készítmények változatos kiszerelésben, hüvelykúp, tabletta, hab, zselé, szivacs, formában kaphatók. A kondomhoz hasonlóan spermaölő anyagot tartalmaznak. Igen hatékony, ha az előírásokat betartva kerül használatra. Azoknak ajánlott, akiknek nincs rendszeres nemi élete, vagy akik nem szedhetnek hormonalapú tablettákat. Emellett akinek rendszertelen a ciklusa, ezért a megfigyelős módszereket nem tudja alkalmazni. Nem okoz problémát a szülőanyáknál illetve terhes kismamáknál sem. Alkalmazásakor kézzel vagy az arra kifejlesztett applikátorral kell felhelyezni a spermicid anyagot tíz perccel az aktus előtt. Hatása több órán át tart, és nem okoz gondot semelyik fél számára. Új közösülésnél újra kell végezni az eljárást (kivéve annál a készítménynél, aminek a tájékoztatón hosszabb idő van feltüntetve).

A hormonokat tartalmazó tablettákat (fogamzásgátló tabletta) minden esetben a nőgyógyászunkkal kell felíratni. Ezek a készítmények személyre szabva lesznek kiállítva így nem szabad a másnak felírt tablettákat beszedni. Az orvos megnézi melyik a legmegfelelőbb, vagy hogy egyáltalán szedhet-e ilyen jellegű készítményt az illető. A tablettákat minden nap azonos időben kell bevenni, akár egy nap kimaradása is felborítja az elkezdett kúrát, és a terhesség veszélye ilyenkor nagymértékben fennáll. Ahogy semmi más eljárás, ez sem nyújt 100 százalékos védelmet a terhesség ellen, de így is a kondom mellett a legmegfelelőbb a célra. Okozhat váratlan szőrmegjelenést, és van aki a hízásra is hajlamosabb szedése közben. Akinek az orvos nem tanácsolja hormont tartalmazó gyógyszer szedését, az ne kezdjen bele saját felelőségre sem.

Ha már megtörtént az aktus, és elmaradt a védekezés, vagy valami miatt probléma csúszott a védekezés folyamatába, akkor van még egy utolsó mentsvár. A 72 órás tabletta akkora adag hormont tartalmaz, hogy az az egész hormonháztartást felborítja. Csak vényre kapható, és ahogy a szer nevében is olvasható, 72 órán belül kell bevenni. Két tablettát kell bevenni az együttlétet követően amilyen gyorsan csak hozzá tud valaki jutni, majd 12 óra elteltével újabb két tablettát. Befolyásolja az ovulációt, akadályozza a fogamzást és a petesejt beágyazódását. A tabletták ösztrogént és progesztint tartalmaznak. Nem olyan biztonságosak, mint a tartós fogamzásgátlásra javasolt tabletták. Mellékhatásként a menstruáció késhet, rendszertelenné válhat. Nem alkalmazható gyakran, legalább 1 hónap szünet ajánlott 2 kúra között, de ennél több időre van szükség, hogy a hormonháztartás rendbe jöjjön.

A spirál egy kis műanyag eszköz, amit újabban arannyal vagy ezüsttel vonnak be. Egy rézdrót fogja körül, melyet a nőgyógyász helyez fel a méhbe. 5 évre vagy annál is hosszabb időre helyezhető fel. Ami a spirál ellen szól, az a gyakori gyulladás és a fertőzés veszélye. Emiatt évenkénti ellenőrzés szükségeltetik.  De ezek ellenére hatásos, nem lehet érezni.

Végezetül állandó védelmet a petefészkek elkötésével (sterilizálás) lehet elérni. Ezt csak több gyerekes családanyáknak javasolt, mert a visszaállítás szinte mindig sikertelen. A női csíramentesítés olyan műtét, ami során elzárják a petevezetéket, hogy ne kerülhessen petesejt a méhbe. A műtét lagoroszkópiai úton történik, ahol a műszert a hason vágott kis nyíláson át beillesztik, s segítségével a sebész gyűrűt, csíptetőt helyezhet a petevezetékre. Ez után a petesejt már nem juthat le a méhbe, így a spermium sem érhet célt. Hatásos és nem befolyásolja a szexuális együttlétet. Viszont megnőhet a méhen kívüli terhesség esélye.

- Torma Tímea -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top