A kutatók ezt igazolták egy tanulmánnyal. 32 túlsúlyos személyt három csoportba osztottak. Az első csoport 24 héten át 500 kilokalóriás diétás kosztot kapott 500 mg kalciummal. A második csoport ugyanezt a diétát kapta egy olyan preparátummal, amely 800 mg kalciumot tartalmazott. A harmadik csoport egy tej-diétát kapott, melyben nagyrészt tejtermékek voltak szintén 500 kilokalóriára redukálva. Ennek a kalciumtartalma kb. 1200-1300 mg volt.
Az eredmény: az első csoport tagjai átlagosan testsúlyuk 6.4%-át vesztették el. A második csoport átlagban 8.6%-ot, a tejdiétás csoport átlagosan 10.8%-ot veszített testsúlyából.
A nagy meglepetés az volt, hogy a zsírleépítés leginkább a hasi részeken történt, tehát túlnyomó részt hasi háj redukálódott, a tej-csoportnál majdnem a leadott összmennyiség egyharmada.
A kutatók magyarázata: a tejben található kalcium megköti az élelmiszer zsírtartalmát a belekben, és ezzel csökkenti a test zsiradékfelvételét.