Földi Mennyországok – 2. rész

2010. 11. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Legvágyottabb úti célok? Végtelenségig sorolhatnánk a listát, mi mégis arra a tíz helyezettre koncentrálunk, melyet egy külföldi utazási portál állított össze. Az első részben már megismerhettünk öt csodálatos vidéket, melyek sokszínűsége nemcsak a hétköznapi embereket, de még a világutazókat is sokszor ámulatba ejti. Íme, jöjjön hát az élmezőny!

4. Törökország, Kappadókia

A Kappadókia (Kapadokya) elnevezés egy olyan ősi területet takar, melyet délen a Toros-hegység, északon pedig a Fekete-tenger határol és Kis-Ázsiban, a mai Törökország területén fekszik. Legnagyobb nevezetességei közé a föld alatti városok tartoznak, melyek egykor az első keresztények búvóhelyeiként szolgáltak. Napjainkban a turisták kedvelt kirándulóhelyeivé váltak, némelyik szállodaként üzemel.

A Göreme Völgy misztikus vidékén elhelyezkedő sziklatemplomokat, a furcsa alakú „Tündérkéményeket” a világ egyedülálló látványosságaiként tartják számon. Évente 850 ezer külföldi és közel egymillió török turista látogat el Kappadókiába, hogy részese legyen a természet és az ember közti harmónia csodájának.

 

3. Francia Polinézia, Maraquesas-szigetek

A legvágyottabb úti célok tízes listájának elérkeztünk a dobogós helyezetteihez, melyben harmadik helyen szerepel a Maraquesas szigetcsoport.

A vadnak és misztikusnak titulált tájon változatos világot találnak az idelátogatók. Bár az őslakosok étlapján a múlt században még ínyenc falatként tartották számon a turistát, ma békével és szeretettel fogadják, és hagyományosan nyelvnyújtással és fejük rázásával üdvözlik. Szívesen kalauzolják keresztül a látogatókat akár az áthatolhatatlan dzsungelen, akár a csodaszép völgyeken és mutatják be nekik a legeldugodtabb, alig megközelíthető vízeséseket is. Néhány sziget máig érintetlen, a civilizáció messze elkerülte.

A szigetek természeti csodái végeláthatatlan sorban tárulnak a kíváncsi tekintetek elé, mégis mindezek közül kiemelkedő a 305 méter magasból, egy vulkanikus sziklatömb tetejéről alázúduló vízesés. Az élmény páratlan…

2. Horvátország, Isztria-félsziget

Bármennyire is meglepő ez számunkra, a Lonely Planet felmérésében második helyen Horvátország szerepel, mint ezüstérmet nyert legáhítottabb úti cél. A számunkra kevésbé különleges vidék azonban számtalan apró csodát rejt, melyeken talán még mi, szomszédos országbeliek is meglepődünk.

Isztria sokszínűségében megtalálhatóak a zöldellő kis dombok, elhagyatott középkori falucskák, vérvörös földdel borított hegyes részek, hangulatos, romantikát idéző lankás tájak, homokos tengerpart. Aki valami igen különleges csemegére vágyik Horvátországból, annak mindenképpen érdemes elhagynia a tengerpartot és meglátogatni azokat az eldugott kis falvakat, ahol múltidéző, csodaszép építészeti remekekkel, szűk, hangulatos utcákkal ismerkedhetnek meg. Kihagyhatatlan és érdekes élményben lehet azoknak is része, akik felkeresik a világ legkisebb településeként számon tartott Hum falucskát a maga 23 lakosával.

1. Egyiptom, Sínai-félsziget

A dobogó legfelső fokára Egyiptom állhatott a Sínai-félszigettel. Északi része sivatagos, déli részét hegyláncok vonulata teszi különlegessé. Az itt folytatott évtizedes háborúskodások ellenére harmóniája és szépsége bámulatos. Az ókorban a félsziget hatalmas jelentőségnek örvendett, hiszen kincseit két türkizbánya is gyarapította, mely több száz évig üzemelt. Itt fejtették ki azokat a köveket is, melyek elengedhetetlen részét képezték a fáraók építkezéseinek, temetkezési helyeinek.

A kifejezetten turisták fogadására létrehozott fiatal városka, Sharm El Sheikh a sivatag és a tenger határán található, az évek során búvárparadicsommá nőtte ki magát. A tenger mélyén megbúvó varázslatos korallzátonyok, a szinte érintetlen vízi élővilág hatalmas meglepetéseket tartogat az itt merülőknek. A mély vizekben rejlő csodák mellett természetesen a szárazföld is számtalan érdekes és különleges látnivalóval kecsegtet, ilyenek például azok az óegyiptomi harmadik dinasztia idejéből Serabit el Khadimonban feltárt épületek vagy a Hathor istennő tiszteletére felállított szentély.

A legszebb tájakat  hosszú sorban tudnánk még folytatni - akár hazánk nevezetességeit is bevonva -, azonban kétrészes sorozatunk csak a brit utazók ízlését tudta hűen tükrözni, melyet a Lonely Planet utazási portál összegzett. Bizonyára nemzetenként és országonként más és más csodák kerülnének a legvágyottabb úti célok listájára, hiszen ahogy ezerféle titkot rejtő, sokszínű a világ, úgy mi, emberek is ilyenek vagyunk…



Szerző

donna.hu



Scroll to Top