Főzött pogácsa

2010. 12. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók:

8 dkg trappista sajt

2 dl tej

8 dkg vaj

16 dkg sima liszt

4 tojás (amiből egy majd a kenéshez kell)

A recept nem saját találmány, én is úgy kaptam. Csak a vicc kedvéért próbáltam ki. Készítés közben megijedtem, hiszen nem volt barátságos a látvány, amikor félig kész voltam és a gombócokat formáltam, de megérte a bátorságot, hiszen  ez a gyorspogácsa nálunk a család kedvence lett, ezért is én már dupla adagból csinálom, a fent leírt adag kétszeresével.

1. A trappista sajtot lereszelem.

2. A tejet a vajjal forrásig hevítem, hozzáadom a sót, a lisztet, majd csomómentesre keverem. Addig főzöm (nekem 1 másodperc), amíg el nem válik az edény falától. Ezután hagyom kihűlni.

3. Ha formázhatóra hűlt, beleütök 3 tojást, és ekkor keverem bele a lereszelt sajtot, jól összenyomkodom, de liszttel nem pótlom! Vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formálok belőle (a csirízes állaga miatt tényleg csak vizes kézzel lehet formázni), és a pogácsákat vajjal vagy zsírral kikent (a kikenés nagyon fontos) tepsibe, egymástól kb. 4-5 cm-re sorba rakom. A tetejüket megkenem 1 felvert tojással. A  fent leírt mennyiséget 2 tepsibe tudtam elhelyezni.

4. Középmeleg sütőben kb 20-25 perc alatt megsül.

Kipróbálásra ajánlom azoknak is, akiknek nem szokott a hagyományos pogácsa sikerülni. Nem kell keleszteni és nem kell hozzá pogácsaszaggató.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top