Hozzávalók:
8 dkg trappista sajt
2 dl tej
8 dkg vaj
só
16 dkg sima liszt
4 tojás (amiből egy majd a kenéshez kell)
A recept nem saját találmány, én is úgy kaptam. Csak a vicc kedvéért próbáltam ki. Készítés közben megijedtem, hiszen nem volt barátságos a látvány, amikor félig kész voltam és a gombócokat formáltam, de megérte a bátorságot, hiszen ez a gyorspogácsa nálunk a család kedvence lett, ezért is én már dupla adagból csinálom, a fent leírt adag kétszeresével.
1. A trappista sajtot lereszelem.
2. A tejet a vajjal forrásig hevítem, hozzáadom a sót, a lisztet, majd csomómentesre keverem. Addig főzöm (nekem 1 másodperc), amíg el nem válik az edény falától. Ezután hagyom kihűlni.
3. Ha formázhatóra hűlt, beleütök 3 tojást, és ekkor keverem bele a lereszelt sajtot, jól összenyomkodom, de liszttel nem pótlom! Vizes kézzel dió nagyságú gombócokat formálok belőle (a csirízes állaga miatt tényleg csak vizes kézzel lehet formázni), és a pogácsákat vajjal vagy zsírral kikent (a kikenés nagyon fontos) tepsibe, egymástól kb. 4-5 cm-re sorba rakom. A tetejüket megkenem 1 felvert tojással. A fent leírt mennyiséget 2 tepsibe tudtam elhelyezni.
4. Középmeleg sütőben kb 20-25 perc alatt megsül.
Kipróbálásra ajánlom azoknak is, akiknek nem szokott a hagyományos pogácsa sikerülni. Nem kell keleszteni és nem kell hozzá pogácsaszaggató.