Az akupunktúra valóban enyhíti a fájdalmat?

2010. 12. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az akupunktúra sokak számára kissé ijesztő, extrém dolognak tűnik, hiszen elég vad ötlet, hogy valaki tűkkel szúrja tele a testünket, még ha annak érdekében teszi is ezt, hogy a fájdalmunkat enyhítse. Sokan azonban esküsznek a módszerre.

Az akupunktúra ősi, keleti ingerterápia, melynek célja, hogy a testen meghatározott pontok tűkkel vagy nyomással való stimulálásával enyhítsék a fájdalmakat és megtisztítsák a testet a nem kívánt „energiáktól”.

A módszer felkeltette a tudósok figyelmét is és bár sokféle elmélet született, eddig nem tudták bebizonyítani, hogy a testbe szúrt tűknek valóban van-e valamilyen élettani hatása. Ezúttal viszont az Esseni Egyetemi Kórház munkatársa, Dr. Nina Theysohn és kollégái új felfedezést tettek. Az akupunktúra agyra gyakorolt hatásait egy ún. fMRI géppel tesztelték. Az agyi aktivitást kezelés előtt, alatt és után is tanulmányozták, és sikerült dokumentálniuk egy mintát az agyi aktivitásban az művelet alatt. Kiderült, hogy a kezelés valóban tompíthatja, esetleg megszüntetheti a fájdalomérzetet.

A vizsgálat, melyben 18 önkéntes vett részt, úgy zajlott, hogy az önkéntesek agyát folyamatosan vizsgálták, miközben akupunktúrás tűkkel a bal bokájukban fájdalmat generáltak, és a jobb bokán a fájdalmat enyhítő pontokat stimulálva próbálták enyhíteni az okozott fájdalmat. Az fMRI felvételek alapján az orvosok arra jutottak, hogy a tűk nem konkrétan az agyat stimulálják, hanem az agy által adott válaszreakciót befolyásolják valamilyen módon. Ez a kutatás annak az összetett kutatássorozatnak a része, mely arra irányul, hogy a tudósok megtalálják a fájdalomért felelős területeket az agyban és ezáltal erős fájdalomcsillapítók nélkül is hatékonyan tudják kezelni a konstans, erős fájdalmakat. A kutatók szerint, bár az fMRI sem mutatott egyértelmű eredményeket, már azzal is közelebb kerültek a megoldáshoz, hogy rájöttek, nem csak kémiai úton tudják befolyásolni az agyban a fájdalom kialakulását.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top