Hajlamosabbak vagyunk télen szakítani?

2010. 12. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Azt gondolnánk, hogy a tél, az összebújós hangulat és a karácsony bensőséges csendje miatt a párok számára felhőtlen és romantikus ez az időszak, de ez nem biztos, hogy teljesen így van.

Egy nemrég megjelent felmérés szerint ugyanis a párok kétszer annyira hajlamosak szakítani vagy legalábbis összeveszni november és Valentin-nap között, mint az év többi szakában. Kiderült, hogy ilyenkor a megnövekedett nyomás és az elvárásoknak való megfelelési kényszer miatt sokkal hajlamosabbak vagyunk ajtót mutatni a partnerünknek, mint máskor.

„Ebben az időszakban a szervezetünk energiaszintje jóval alacsonyabb, mint egyébként, és a hideg időjárás miatt is borúsabb a hangulatunk a szokásosnál, így hajlamosabbak vagyunk érzékenyebben reagálni mindenre.” - magyarázza Dr. Seth Meyers klinikai pszichológus. „Ez az oka annak, hogy ilyenkor nehezebb összetartani a párkapcsolatokat.”

Dr. Meyers szerint a tünetek megelőzésére sajnos nincsen biztos mód, de arra van lehetőség, hogy tompítsuk a téli időszak által ránk nehezedő extra nyomást. A jó hír, hogy minden egyes ilyen átvészelt időszakkal erősebbek leszünk és a következő évben már jobban tűrjük a másik idegesítő apróságait is.

„Ilyenkor sok probléma okozója, hogy a párok szinte egymás agyára mennek. A téli időszakban többet vagyunk összezárva, hiszen nincs annyi lehetőség arra, hogy kinti tevékenységekkel üssük el az időt. Az ingerlékenység biológiai oka, hogy ilyenkor kevesebb napfény ér minket, és emiatt a szerotoninszint is csökken a szervezetben. Ez a neurotranszmitter az ún. boldogsághormon átvivő anyaga.”  - fűzte hozzá a témához Dr. Barton Goldsmith, aki az Érzelmi fitnesz és intimitás című nagysikerű könyv szerzője. „Emiatt vagyunk házsártosabbak, mint nyáron, amikor bőségesen kapunk a napfényből.”.

„Ha úgy érzed, veszekedni szeretnél, inkább próbálj meg felülemelkedni a dolgon.”  - javasolja Goldsmith. „A felesleges viták elkerülése mindkettejüknek jót tesz. Ezenkívül igyekezzünk minél többet a napon lenni, ha az idő engedi, akár csak az ebédszünetben vagy pár percig az udvaron/teraszon, és zsákmányoljunk annyi szerotonint és D-vitamint, amely lehetővé teszi, hogy békés hangulatban térhessünk haza a kedvesünkhöz és valóban bensőségesnek éljük meg az ünnepeket.”



Szerző

donna.hu



Scroll to Top