Függővé tesznek az ételek?

2010. 11. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy új tanulmány szerint a kalóriagazdag ételek olyasmi hatást gyakorolnak az agyunkra, mint a kokain vagy a heroin.  A kutatások során patkányokon próbálták ki az ételek addiktív tulajdonságait. Kiderült, hogy mikor a patkányok nagyobb mennyiségben ették a zsíros és nehéz ételeket, olyan kényszeres evési szokásaik lettek, mintha drogot használnának és vágynának a következő adagra.

„Az olyan drogok használata, mint a kokainé, hasonlóan a túl sok étel is fokozatosan túlterheli az agy örömközpontját.” - magyarázza Dr. Paul J. Kenny, a floridai Scripps Research Institute egészségügyi kutatóközpont munkatársa. „Végül egyfajta összeomláshoz vezet a folytonos túlterhelés és ugyanazt a szintet, vagy egyáltalán a normál érzet szintjét is csak egyre több étellel tudja elérni. Ez pont ugyanaz a csúszda, mint amit a droghasználók átélnek. Az agy azon szabályozórendszere, mely az ún. akaraterőt is szolgáltatná, hogy az ember le tudjon állni az evéssel, ilyenkor nem működik, mert ez a folyamat részben a tudat alatt zajlik.”

A kutatás során 40 napon át vizsgáltak három patkánycsoportot. Az egyik normál patkányeledelt kapott, a második viszont baconszalonnát, kolbászt és péksüteményeket, valamint félkész ételeket, de csupán egy órán át naponta. A harmadik csoport pedig boldogan dőzsölhetett az egészségtelen ételekben napi 23 órán át.

Nem meglepő módon az emberi eledelt kapó patkányok rohamtempóban meghíztak. De ami ennél érdekesebb: az agyuk is megváltozott. A kutatók azt találták, hogy a patkányok öröm-toleranciája egyre fokozódott, így egyre többet kellett enniük, hogy elérjék a „csúcspontot”.

A patkányok emiatt elkezdték túlenni magukat. Olyannyira, hogy amikor elkezdték őket  gyenge áramütéssel megrázni minden alkalommal, mikor enni készültek, a kettes csoporttal szemben a hármas csoport tagjai tovább ettek. Korábbi tanulmányok szerint a patkányok pontosan így viselkedtek akkor is, mikor kokaint vagy heroint kaptak.  Ugyanígy figyelmen kívül hagyták a „büntetést”, mert a szervezetük követelte a szert.

Dr. Kenny szerint, bár az állatkísérletek természetesen nem adnak kielégítő választ minden kérdésre, és mivel a patkányok agya nem olyan nagymértékben hasonlít az emberére, hogy az eredményeket a gyógyászatba máris át lehessen ültetni, arra viszont sikerült rájönniük a kutatások során, hogy igenis létezik egyfajta függőség az ételekkel szemben.  Ez a felismerés pedig segíthet a túlsúlyos emberek kezeléseiben. Kenny szerint az új eredmények fényében lehet, hogy a túlzott evést a drogfüggőkéhez hasonló terápiával a jövőben kezelni lehetne.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top