Fülelj jól!

2011. 06. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Csobbanj egy nagyot a medencébe, hűsítsd magad a strandon, és jól vigyázz a füledre! Tévhit az, hogy a különböző fülproblémák többnyire csak a téli hónapokban jelentkeznek, hiszen ilyenkor nyáron talán még fokozottabban oda kell figyelni hallószervünk egészségére! Hogy mire kell vigyáznunk? Megkérdeztünk egy szakorvost!

„Nyáron a legtöbb panaszt  a víz okozza, akár a strandok, akár az élővizek tekintetében, gyakori a hallójáratfal gyulladása, ilyenkor gyakrabban és súlyosabb tünetekkel, mint télen. ” – árulja el kérdésünkre Dr. Fejes Kinga fül-orr-gégész szakorvos.

Az óvatlan fürdőző gyakran szembesül azzal, hogy víz kerül a fülébe. A jobbik esetben a probléma magától megoldódik, azonban a vízzel együtt sokszor kórokozók is bejutnak, ami később gyulladást okozhat. A másik gondot a hallójáratban összegyűlt fülzsír, az úgynevezett cerumen jelentheti, melyet egyébként sokszor helytelenül próbálnak eltávolítani az emberek. „Az összegyűlt fülzsírdugó vizet kap, megduzzad, ilyenkor hirtelen „hallását veszíti” az ember, ami természetesen a cerumen eltávolítása után rendeződik” – mondja a szakember. Ilyenkor semmiképp nem ajánlott a „házi módszerek” tömeges alkalmazása, ha mindenképpen tenni szeretnénk valamit, akkor  parafinolaj cseppentéssel lazíthatjuk a fülzsírt, hogy könnyebb dolga legyen a felkeresett orvosnak.

„A fülzsír a hallójárat védelmére szolgál, ezért gondos kitakarítása ártalmas. Ha valakinek szűk, kanyargós lefutású a hallójárata, főleg ne használjon pálcikákat. A különböző fülmosó készítmények tapasztalataim szerint nem igazán hatásosak, használatuk felesleges.  Két hétnél gyakrabban a fület nem kell tisztítani,  ekkor is csak a hallójárat bemenetet hajmosás után, a törölköző sarkával. Akinek túl sok fülzsír termelődik, vagy túl sűrű, paraffinolaj rendszeres csepegtetésével tud segíteni a problémán.” – tanácsolja a doktornő.

Súlyosabb esetben a fül begyulladhat, ilyenkor érdemes valamilyen gyulladásgátló fájdalomcsillapítót és kalciumot szedni, amíg orvoshoz nem jut a beteg.

„Hallójáratfal gyulladásnál a legjobb a fül-orr-gégészt felkeresni, mert a hallójáratfal duzzanata miatt csak csíkokkal tudjuk a gyógyszert a hallójáratba juttatni. Népi gyógyászatban az aloe vera hallójáratba cseppentése nyújt valódi segítséget, ha nincs annyira beszűkülve még, hogy egyáltalán nem képes befolyni. Ilyenkor a gyógynövény fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása is érvényesül” – árulja el Dr. Fejes Kinga szakorvos.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top