Gombás ponty tejfölben sütve

2009. 12. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kedves Donna Tagok!

Lassan itt a Karácsony és úgy gondoltam, hogy meg osztok veletek is egy két karácsonyi ételt! Nem tudom Ti hogy vagytok Vele, de Én már unom az évről évre ugyan azokat az ételeket el készíteni! Néha nem árt egy kis újítás! Remélem Nektek is be fog válni, mint Nekünk! Jó étvágyat kívánok mindenkinek hozzá!

Hozzávalók (6 személyre): 1 nagyobb ponty (kb. 2 kg), só 1 közepes vöröshagyma 5 dkg vaj 1,5 dl száraz fehérbor 25 dkg csiperke őrölt bors, fél citrom leve 1 csapott evőkanál finomliszt 4 dl tejföl, 2 tojássárgája 1 kis csokor petrezselyem.

A pontyot lepikkelyezzük, megmossuk és vágódeszkára fektetjük. Fejét, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük. Az összes halcsontot - miután a fejből a méregfogát is kiszedtük - lábasba rakjuk. Kissé megsózzuk, a lehéjazott, apróra vágott vöröshagymát beleszórjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy jócskán ellepje. Nagy lángon fölforraljuk, majd 10-15 percig kis lángon főzzük.

Egy tepsit kivajazunk, a kissé besózott pontyfiléket belefektetjük. A bort meg ugyanannyi leszűrt halalaplevet ráöntjük, megvajazott alufóliával letakarjuk, és közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15 percig sütjük.

A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a maradék, fölolvasztott vajon kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levével ízesítjük. A liszttel meghintjük, 1-2 percig pirítjuk, majd a tejföllel fölöntjük és 2-3 percig forraljuk.

A tűzről levéve a tojássárgájával dúsítjuk, és a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A félig puha halra öntjük, majd - immár fedetlenül - még 15 percig sütjük. Köretnek rizibizi illik hozzá.

Köszönjük szépen Ollósi Gabriellának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top