Gratenmártásos karfiol

2008. 04. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A karfiolt sós, vegetás vízben megpároljuk. Ha megfőtt, rózsáira szedjük, és egy lapos edény (hőálló üveg, tepsi, cserépedény) aljára 1 sorban elhelyezzük a karfiolrózsákat. A gépsonkát vékony (kb. 4-5mm) csíkokra vágjuk, és rászórjuk a karfiol tetejére. Gépsonka helyett izlés szerint bármilyen más sonka is használható (pl. főtt füstölt tarja). Ha kész félretesszük...

A vajból és a lisztből rántást készítünk, szép lassan hozzáöntünk annyi tejet, hogy a palacsintatésztánál sűrűbb mártást kapjunk, csipet sót szórunk bele (besamell mártás). Néhány percig főzzük, majd félretesszük. (Én habverővel szoktam kevergetni, hogy ne legyen csomós.) A forró mártásba beleszórjuk a reszelt sajt egyharmadát, és elkeverjük. Amíg picit hűl, a tojás sárgáját és a tejszínt simára keverjük, és hozzáöntjük a sajtos besamellhez.. Ezzel már nem szabad főzni, mert a tojás sárgája összecsomósodik a mártásban.

Ezt a finom, selymes, enyhén sós, sajtos ízű szószt egyenletesen rálocsoljuk a sonkás karfiol tetejére. Megszórjuk reszelt sajttal a tetejét, és bedugjuk a sütőbe néhány percre. Csak a sajtot kell rásütni.

Köszönjük a receptet Csáki Magdolnának, továbbra is várjuk az ötletes recepteket (akár fotóval is) az info@donna.hu e-mailcímre!

Kapcsolódó fórum:

$$f1646$$

$$f26$$

$$f864$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top