Talán az egyik legfontosabb étel, amire az újburgonya után vágyunk, egy kis finom, könnyű, tavaszi zöldborsóleves. Új répával, új borsóból, apró csipetkével…. .
Ám van, aki a zöldborsófőzeléket ennél is jobban szereti.
Azt talán kevesebben tudják, hogy a zöldborsónak nagyon magas a rost és fehérje tartalma, ásványi anyagokban is gazdag, valamint jelentős C és B-vitaminkészlete is van.
Mint minden rostos növény, a zöldborsó is komoly munkát ad a beleinknek, és ezáltal jó hatással van mindazokra, akiknek emésztési vagy székelési problémái vannak esetleg.
Talán kevesen tudják, hogy a zöldborsó immunrendszerünket is erősíti, antibiotikum hatású, ezért akár a gyulladásos betegségek megelőzésében is segítségünkre lehet.
Jó hatással van a vérnyomásunkra, hiszen a magas vérnyomást csökkenti, az alacsony vérnyomást pedig növelni tudja.
A cukorborsó vagy zöldborsó sok magnéziumot is tartalmaz, ezzel segíthet nekünk szívünket kicsit tehermentesíteni, izmainkat erősíteni.
A zöldborsó számtalan formában fogyasztható.
A cukorborsót ehetjük akár nyersen is zsenge héjával együtt. Préselhetünk belőle borsólevet, főzhetünk belőle levest, főzeléket, adhatjuk köretként, de akár zöldborsó pörköltet is készíthetünk belőle ugyanúgy, mint különböző salátákat, és süthetünk belőle akár zöldborsó fasírtot is, melynek receptje az alábbiakban olvasható.
Pároljuk meg a zöldborsót egy kis vajon, tegyünk hozzá mindenféle zöldséget, amit kedvelünk. Ha ezzel készen vagyunk, turmixoljuk össze az egészet. Tegyünk hozzá egy nyers tojást, kis vöröshagymát, kevés burgonyapelyhet, mindezt jól dolgozzuk össze egy keverőtálban és süssük ki kukoricaolajban.