Gyerekbajok száz éve

2009. 02. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szülők rendszerint megijednek a magas láztól, ami ennek a betegségnek a teljesen ártalmatlan kísérő tünete, sőt valószínűleg önvédekezése a szervezetnek, minden áron elnyomják. Az ilyen lázellenes szerek néha igen mély nyomokat hagynak a szervezetben.

A torokgyulladás egyike azon betegségeknek, amelyről még senki sem tapasztalta, hogy kezelés nélkül hosszabb ideig tartott volna. Ami a kezelésében jó, az a természetes gyógymódokból való.

Fektessük le a gyermeket, adjunk torkára 1-2 óránként megújuló hideg vizes borogatást. Ha nagyon nagy a láza, pakoljuk be óránként 18-20 C fokos borogatásba a hónaljától a csípőjéig. Adjunk esetleg 18 C fokos lábszár göngyölgetést. Idült esetekben pakoljuk be a gyermeket teljesen hideg vizes lepedőbe, helyezzük két oldalához, a talpaihoz, és a lába közé egy forró vízzel telt palackot, takarjuk jól be, és ezzel a nedves meleggel izzasszuk jól meg.

Öblítsük a torkát 19-20 C fokos vízzel félóránként, esetleg mályvateával, kamillateával, vagy ha nagy fájdalmai vannak, fodormenta teával. Az árnika, bazsalikom tea, verbena virág teája is igen jót tesz.

Nátha alatt értjük az orr nyálkahártyájának, idegeinek, véredényeinek hurutos lobját. Kétségtelenül ragályos baj. Sok gyermek nagyon érzékeny reá. Különösen a helytelenül táplált, vérszegény gyermekek betegsége, akik úgyszólván ki sem jönnek belőle. Sós ételek, fűszerek, füst, por, elkényeztetett, folyton melegben tartott fejtető és láb, igen érzékennyé teszi ez irányban a gyermekeket. Némelyiknél olyan nagyfokú a nátha, hogy majdnem állandóan híg savós váladék áramlik az orrból. Az ilyeneknél az orrbemenetek ázottak, felmartak, az orrszárnyak kipirosodottak. Az ilyen gyermekek szórakozottak, rossz kedvűek, vérszegények, idővel a gyakori nátha következtében az orr  nyálkahártyája fellazul, és megvastagszik, és nagyon hajlamossá teszi az újabb fertőzésre.

Heveny náthánál nagyon jó a koplalás. A homlok, a nyak és az alszár hideg vízzel való borogatása, óránként, félóránként. Idült náthánál ajánlatos a nap, és légfürdők. Igen jó a kvarclámpa (sűrített napfény), a nyak masszázsa.

A tüszős mandulagyulladás gyakori gyermekbetegség. A mandulák lobosak, duzzadtak, rajtuk többnyire fehér pettyek láthatók, amelyek kisebbek, vagy nagyobbak és dugasz-szerűen a mélybe terjednek. Sokszor kanállal vagy ujjal könnyen kinyomhatók. A láz néha igen magas, a 40-41 fokot is meghaladhatja. Tüszős mandulák után gyakoriak a reumatikus bántalmak, sőt olykor a vesebajok is. Okai: túltáplálás, és fertőzés az erre hajlamos gyermeknél.

Gyógyítása nagyjából megegyezik a hurutos toroklob kezelésével. Igen hasznosnak bizonyultak a gőzfürdők, idült eseteknél a nyaki masszázs, vagy a hideg vízzel való ledörzsölés.

A gégehurut a gége nyálkahártyájának lobosodása. A hangszálak megduzzadnak, meglobosodnak, elveszítik rugalmasságukat. Ebből ered a rekedtség. Okai néha hurutok, jeges, hideg italok, erős sírás, kiabálás, átfázás. Néha olyan gyorsan és hevesen folyik le, hogy a környezetet halálra rémíti.

Az esete még egészséges gyermek, éjjel hirtelen felriad, rekedten köhög, lélegzete hörgő, sípoló, fokozatosan nehezedik, majd fuldoklás-szerű lesz. A gyermek arca sápadt, sokszor szederjes színű, nyugtalan, izgatottan, kétségbeesetten kapkod. Rendszerint bő izzadás után állapota megkönnyebbedik, és reggel nem is emlékszik a rémes éjszakára. Néha több éjjelen át fennáll ez az állapot, amelyet crouphoz való hasonlatossága miatt ál-croupnak (pseudo-croup) is neveznek.

A gégehurut gyógyítása: ágynyugalom, nem izgató, sótalan, langyos ételek, 22-24 C fokos vízzel való gargalizálás, a nyakra tehető langyos vizes borogatás. Gőzfürdő. Kamillatea, fodormentás gőz belélegeztetése. Elkészítése: egy kis edényben forraljuk a fodormenta teát, azután a gyermekünkkel együtt bújjunk egy lepedő alá, hogy a gyermekünk lehetőleg nyitott szájjal lélegezze be a meleg gőzt. Hasznos lehet még a gégére helyezett meleg borogatások, fél és egy órán át, majd a gégefő enyhe masszírozása.

Álcroupnál hagyjuk a gyermeket nyugodni, a rángatás, öltöztetés, masszírozás csak izgatja az amúgy is teljesen felizgatott gyermeket.  Csodálatos hibája az embernek, hogy ilyen rémületet gerjesztő bántalmak esetén a beteget rendszerint ráncigálják, piszkálják, és ahelyett, hogy nyugton hagynák, ide-oda rángatják, esetleg ártanak is neki, ami az ilyen esetben különösen végtelenül kínos lehet.

Helyezzünk a gyermek lábaihoz meleg takarókat. Kössük be lazán a torkát egy kendővel, takarjuk be melegen, hogy az izzadás minél előbb meginduljon. Belsőleg meleg kamilla, fodormenta, ánizstea, forró vízben oldott méz javíthat a bajokon.

Kapcsolódó anyagok: 

$$2525$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top