Gyermekek és a plasztika

2008. 06. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A jelentős növekedés nem véletlen, hiszen egyre több emberben tudatosul a tény, miszerint plasztikai és egyéb szépészeti beavatkozásokkal lehetőségünk nyílik arra, hogy változtassunk olyan dolgokon, melyek zavarnak bennünket a mindennapok során, esetleg károsan hatnak egészségünkre. E rendkívüli növekedés velejárója és elősegítője egyaránt, hogy a plasztikai sebészet és az esztétikai beavatkozások, már nem csak a gazdagok és a sztárok kiváltságának számítanak, hétköznapi-, átlagemberek számára is elérhetővé vált a legmodernebb technológia. Számos szolgáltatás, beavatkozás már a fiatalkorúak számára is igénybe vehető. Számukra is sok nehézséget okozhatnak olyan dolgok, mint a nagy orr vagy az elálló fülek. A tinédzserkorúak lelkivilágára ez különösen rossz hatással lehet.

Szakemberek véleménye szerint, a gyermeket ért trauma, amit az iskolai, esetleg még korábbi, gyermekkorban okozott megrázkódtatás válthat ki, a károsan hathat a személyiségfejlődésre, illetve megmutatkozhat a felnőtt későbbi személyiségjegyeiben. Miért tennék ki hosszútávon a szülők ilyen fajta ártalmaknak a gyermekeiket, amikor létezik megoldás a problémára?

A folyamatos gúnyolódás és az ez által kiváltott bizonytalanság, szégyenérzet, önbizalomhiány megelőzhető. A fiataloknak sincs szükségük arra, hogy naponta azon töprengjenek, miért is hívják őket elefántfülnek, vagy orrszarvúnak, ahelyett, hogy saját nevükön szólítanák. Hosszútávon ezek visszahúzódáshoz, elszigetelődéshez, de súlyosabb esetekben akár depresszióhoz is vezethetnek. Talán neked is vannak olyan negatív emlékeid, az iskolából, amelyekre a rendkívül bántó, sértő szavak miatt emlékszel még a mai napig is oly élesen. Talán nem is gondolnád, de számos gátlás, szorongás is erre vezethető vissza.

Irigylésre méltóak azok az emberek, akik teljes mértékben meg vannak elégedve kinézetükkel. Emellett valódi magabiztosságuk önbizalmat ad nekik, melynek köszönhetően merészebben vágnak bele a dolgokba, ezáltal a siker is közelebb kerül hozzájuk. Amennyiben valóban szükség van rá, (mert a hiba szembetűnő, esetleg már bántó) egyszerűbb még nagyobb közösségbe kerülés előtt elvégeztetni a beavatkozásokat, hiszen így elkerülhető az esetleges trauma.

Nem másodrendű szempont az sem, hogy az önbizalom nagyon sokat számít a sikeresség szempontjából. Figyelemreméltó az a pszichológusok által végzett kutatás eredménye is, mely szerint a szép külsővel rendelkező emberek sikeresebbek az életben, mint a kevésbé szépek. A szakemberek által végzett kutatások alapján elmondható: a szép emberekkel a többiek szívesebben kerülnek kapcsolatba, elnézőbbek, megértőbbek velük szemben, illetve hajlamosabbak előnyösebb tulajdonságokat tulajdonítani azoknak, mint másoknak. Ez egyszerű pszichológia! És e tényekre alapozva, miért is ne segíthetnék a szülők hozzá a későbbi sikereikhez gyermekeiket?

„Természetesen nem arra szeretnénk buzdítani, hogy kövessék az olykor túlzásokba eső amerikai példát és igyekezzenek látványossággá alakítani gyermeküket mindenáron! Nem azt állítjuk, hogy a gyereknek jót tenne, ha már szinte csecsemő kora óta lakkoznák a körmeit, reflektorfénynek teszik ki, majd 12 évesen alávetik alá egy mellnagyobbító műtétnek (nem gondolnád, de Amerikában erre is volt példa), csak azért, hogy mindenki előtt bizonyíthassák: az ő csemetéjük a legszebb. Ezek a szülők leginkább önmagukkal, saját teljesítményükkel nincsenek megelégedve, ezért kényszerítik ilyen helyzetbe a gyereküket.” – mondta el nekünk Gróf Emese esztétikai tanácsadónő.

A fül-, és az orrplasztika, a könnyebb, kevésbé kockázatos műtétek közé sorolhatóak. Az elváltozás mértéke változó lehet, ez alapján dönthető el, hogy gyermeket, mennyire zavarja, bántja a dolog. A fülplasztika, már 12 éves kortól elvégezhető. Helyi érzéstelenítésben történik, és körülbelül 1 órát vesz igénybe. A műtét után néhány órával a páciens, már haza is mehet. A fülkagyló elváltozásai a leggyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartoznak. Fülplasztikai beavatkozással, várhatóan megszüntethetők azok a pszichés zavarok, melyeket az önbizalomhiány okoz. Tudni kell, hogy amennyiben aktív fülgyulladás, vagy bőrbetegség van az adott területen, a műtét nem végezhető el, amíg a panaszok meg nem szűnnek. A műtét után egy felhelyezett pántot néhány hétig viselni kell gyermeknek. Sajnos, az első 2-3 napban várhatóan lesznek fájdalmai, de ezek fájdalomcsillapítóval kezelhetőek. 

mennyiben nem a füle, hanem orrának formája, nagysága zavarja, az orrplasztika a járható út. Ezáltal szebbé tehető az orr, de olyan rendellenességek is javíthatóak, mint az orrsövényferdülés. Fontos, hogy pontosan tisztában legyél azzal, mi az, ami valóban zavaró a gyerek számára! Az orrplasztika mindig altatásban történik, és a korrekció mértékétől függően a beavatkozás 1-1,5 órát vesz igénybe. Amennyiben orrsövény-ferdülést is kell korrigálni, a plasztikai sebész munkáját mindig egy fül-orr gégész segíti. A műtét után, gipszsínnel rögzítik az orrot, melyet 2 hétig viselni kell. Az orrplasztika után egy éjszakát a kórházban kell tölteni, orvosi felügyelet alatt. Ez a műtét rejtett metszéseken keresztül történik, így a szó szoros értelmében nem kerül sor varratszedésre, nem alakulnak ki külső hegek. Kontrollra ettől függetlenül rendszeresen járni kell.

„Az Aesthetica Orvosi Központban a felelősségteljes és objektív tájékoztatást rendkívül fontosnak tartjuk. Ezért, minden páciens számára rendelkezésre állnunk.” – zárja le Gróf Emese esztétikai tanácsadónő.

A műtéthez természetesen szülői beleegyezés szükséges!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top