Gyermekvállalás Amerikában és Magyarországon

2010. 07. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egyre több nő dönt úgy, hogy nem vállal gyermeket és az anyaságon kívül próbálja megtalálni élete értelmét.

USA

Szülni vagy nem szülni? Egy nemrégiben készített tanulmány eredményei alapján, amelyet USA-beli nők bevonásával bonyolítottak le, a válasz egyre inkább a "nem" lesz. A Pew Reserach Center munkatársai az adatok alapján azt a következtetést vonták le, hogy a nők 18 százaléka a gyermekvállalásra "szánható" évei alatt nem szül gyermeket - ez a szám majdnem duplájára emelkedett 1976 óta, amikor 10 százalékuk élte hasonlóképpen életét. A kutatásban a megkérdezettek 40-44 éves nők voltak (a kutatók ezen éveket tekintették azon időszak végének, amely során a nők gyermeke(ke)t vállalnak).

Egyre több nő dönt tehát úgy, hogy nem szül gyermeket. A társadalom pedig egyre kevésbé stigmatizálja őket ezért. Természetesen a gyermeket nem szülő nők között nem mindenki szabad akaratából dönt így: a szociális okokon kívül (késői házasság, elhúzódó tanulmányi idő, karrier) gyakran termékenységi problémák lépnek fel. (Hála az egyre javuló kezelési eljárásoknak, azok között, akik gyermeket akarnak vállalni, egyre kisebb a terméketlenség aránya.)

A tanulmány egy másik érdekes trendre is felhívja az olvasó figyelmét: a magasabb végzettségű hölgyek valószínűbb, hogy nem akarnak gyermeket vállalni, hiszen a karrierjük teljes embert kíván.

A gyermekvállaláshoz és annak hiányához való hozzáállás is jelentősen változott: egyre több ember mondja azt, hogy a gyermekvállalási kedv hiánya rossz a társadalom számára - 2009-ben arányuk 38 százalék között mozgott, szemben a 2007-es évben mért 29 százalékkal. Ha kicsit részletesebb kérdéseket teszünk fel annak a 38 százaléknak, találkozunk olyanokkal is, akik már a civilizáció közeli végét jósolják, és persze mindezekért a feminizmust hibáztatják. Viszont az is tény, hogy míg egy 1988-as felmérés alapján a válaszadók szerint a gyermek nélküli nők / párok élete "értelmetlen, üres", az amerikaiak 59%-a ma már nem ért egyet ezzel a megállapítással. A nők - nagyon helyesen - alaposan meggondolhatják, hogy valóban akarnak-e gyermeket szülni, és mivel a továbbtanulásra és a munkavállalásra egyre inkább mindenki számára elérhetővé válnak a lehetőségek, az önmegvalósításnak számos egyéb módját választhatják az anyaságon kívül.

Magyarország

A magyarországi kutatások alapján elmondható, hogy a gyermekvállalási kedv nálunk is alacsony - erre elsősorban a kapcsolatok bizonytalansága, valamint az ebből fakadó egzisztenciális gondok hatnak. Ez utóbbi probléma leginkább a nőket érinti, akik nem érzik biztonságban munkahelyüket, és úgy vélik, hogy kisgyermekes (vagy akár később nagyobb gyermekes) édesanyaként hátránnyal indulnak egy állás megpályázásakor, vagy akár a megtartásakor is. Az élet anyagi nehézségei mellett a kapcsolatok bizonytalansága is egy jelentős tényező, amely nagyban - és negatívan - befolyásolja a gyermekvállalási kedvet.

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a házasságok száma 1980 óta 50%-kal csökkent, a kapcsolatok rövidebb ideig tartanak és könnyebben is bomlanak fel. Az anyagi háttér hiánya miatt a párok általában egy, maximum két gyermeket terveznek, és az elsőszülött is később érkezik meg, mint néhány évtizeddel korábban. A kilencvenes években a nők 23 évesen, míg 2008-ban már átlagosan 27-28 évesen vállalták az első gyermeket. Ezen "halogatás" legfőbb okai - a felmérésben résztvevők körében - a biztos anyagi háttér hiánya, a munkalehetőségek hiánya, illetve a lakásproblémák; ezenkívül a főiskola / egyetem elvégzése után elsősorban a karrierépítést jelölik meg sokan elsődleges célként, nem pedig a gyermekvállalást.

A szociológusok a gyermekszám növelésének megoldását a családtámogatási rendszer fejlődésében, illetve a munkaadók hozzáállásának megváltoztatásában látják. Nagyon kis lehetőség van úgy részmunkaidőben vagy távmunkában való munkavállalásra, hogy az egyrészt a munkavállalónak anyagilag megérje, másrészt pedig minden érintett fél teljes értékű munkaerőnek lássa az édesanyát, sőt, a munkaerőpiacon eleve hátrány éri a nőket már az állásinterjúk alkalmával - ilyen feltételek mellett nem csoda, hogy nem mernek gyereket vállalni, mivel először a karrierjüket próbálják egyenesbe hozni, végül aztán "kicsúsznak" a biológiai időből. Abban viszont a szakemberek egyetértenek: arra várni, hogy egyszer csak "rájönnek" az emberek, hogy több gyermeket kellene vállalni, igencsak hiábavalónak bizonyulhat.

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) adatai szerint 1990-ben 10 700 000 közeli népességszámmal bírt hazánk, 2009-ben ez a szám már csak néhány tízezerrel több, mint 10 millió. Természetes fogyás figyelhető meg, lévén, hogy a születésszám csökkent, a halálozás adatai viszont változatlanok - évente 30 - 35 ezerrel többen halnak meg, mint ahányan születnek. Az elmúlt 20 évben bekövetkező népességfogyás olyan drasztikus mértékű, mintha az ország háborút vagy természeti katasztrófát élt volna át.

NJ



Szerző

donna.hu



Scroll to Top