Sorozatfüggőség

2010. 07. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ezek a sorozatok felelősek az emberek tv elé csábításában. Azóta se szeri, se száma az újonnan megjelenő sorozatoknak. Legyen szó szappanoperáról, mentős, rendőrös, helyszínelős, vámpíros, eltűntes, párkeresős, meleg vagy akármilyen más sorozatról. Emellett megszületett a realityshow, a talkshow és még tudja az ég, mi minden. A lényeg, hogy nap mint nap a tv előtt töltsék az idejüket az emberek. Nem lehet panasz, minden igényt kielégítenek a hazai és külföldi sorozatgyártók.

Egyesek szerint a sorozatfüggőség egy nem létező probléma, csak a tv-nézést támadó kitalált fogalom. Még ha nem is vesszük halálosan komolyan ezt a függőséget, azért érdemes elgondolkodni, hogy valóban van-e alapja. A sorozatok szerelmesei nem lesznek attól függőek, hogy esetleg napi több sorozatot megnéznek. Akkor már nagyobb a baj, ha mindent alárendelnek annak érdekében, hogy időben otthon lehessenek mire kedvenc sorozatuk kezdődik. Lemondják találkozóikat és hanyagolják munkájukat emiatt.

Kezdj el gyanakodni, hogy lehet sorozatfüggő vagy, ha a következőket veszed észre magadon:

- A sorozat annyira fontos számodra, hogy lemondod a barátaiddal való találkákat, hanyagolod miatta a családodat.

- Egész napod azzal telik, hogy találgatod, mi történik majd este a következő részben, emiatt nem tudsz megfelelőképpen koncentrálni.

- Ha véletlenül lekésed a sorozatot, dührohamot kapsz és mindenki veszélyben van, aki akkor veled egy légtérben tartózkodik.

- Csak azokat a házimunkákat végzed el, amit lehet nyugodtan tv-nézés közben is űzni, vagy minden egyes helyiségben van egy televízió, hogy főzés közben se maradj le a részletekről.

- A folyamatos tv-zéskor mindig nassolsz valamit, mivel mozogni nem mész el, így a kilók könnyen felkúsznak rád.

- Csak arról tudsz másokkal beszélni, hogy mi történt tegnap, és hogy mi lesz ma a sorozatban.

Ne feledd, nincs minden veszve ekkor sem! Kigyógyulni nem egyszerű, de semmi mást nem igényel, mint akaraterőt. Tegyél lépéseket annak érdekében, hogy újra más is fontos legyen:

- Keresd elő régi barátaid telefonszámát, és beszélj meg velük találkákat.

- Mozdulj ki otthonról, nem kell egyszerre az összes sorozatról lemondani, kezd kicsiben.

- Ne várj arra, hogy a kedvenc karaktered egyszer csak megjelenik veled szemben az utcán, hisz ő nem valóságos.

- Inkább olvass egy jó könyvet, vagy akár magazint, engedd hogy a fantáziád szárnyaljon, ne vezessen a tv látványa.

- Ha már nem ülsz ott a tv előtt annyit, akkor a nasit sem kívánod állandóan, ami jótékony hatása lesz az egészségedre is.

Az újabb generáció már sokkal rugalmasabb ezen a téren. Nem ülnek a tv előtt várva a sorozatot, inkább megveszik DVD-n vagy letöltik az internetről. Ekkor hatalmas dózist lehet a káros szenvedélyből magukba tölteni, de ha  megnézik egy vagy két nap alatt a várva várt sorozatot, a többi idejük felszabadulhat. Persze abban az esetben, ha nem nyúlnak újabb és újabb adaghoz. Mi az, ami motiválja őket? Az identitáskeresés, azonosulni vágyás a főhőssel. Ez a fő ok, ha igazán rajong valaki egy sorozatért.

Ha úgy gondolod, hogy ez a függőség nem káros, hisz az egészséged nem rombolja, akkor gondolj bele hány alkalommal mozdultál ki a barátokkal, haverokkal, vagy mentél el könyvtárba? Az élet izgalmasabb, ha élsz is benne, és nem csak a tv-ben látod a kitalált valóságot.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top