Sajtból van a hold is? – 2. rész

2010. 07. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mivel már ismerjük a sajtok szinte minden tulajdonságát és összetevőjét, így ideje a különlegességek felé venni az irányt és néhány olyan érdekes ténnyel megismerkedni, melyeknek később nagy hasznát vehetjük.

A tej és tejtermékek kalciumtartalmával összefüggésben a leggyakrabban a csontritkulást említik meg az emberek. A kutatások már régen bebizonyították  a sajtfogyasztás szervezetre gyakorolt jótékony hatását. Mivel a sajtokból, tejtermékekből a szervezetünknek sokkal könnyebb a kalciumot beépíteni, így a tejtermékfogyasztás a legjobb módja a csontritkulás megelőzésének. A gyermekkorban elfogyasztott bőséges mennyiségű kalcium még felnőttkorban is védelmet nyújthat csontjainknak.

Arról kevesebb hír szól, hogy a fogaink épségét is megőrizhetjük a sajtok fogyasztásával, és ez nem csak a kalciumtartalmára vonatkozik. Kutatások bebizonyították, hogy egy-egy étkezés után elfogyasztott sajtdarab ötven százalékkal csökkenti a cukor okozta fogszuvasodás kockázatát és ehhez még a sajt lenyelése sem szükséges. A védelem már a rágás során is kialakul. Állítólag az utóbbi idők kutatásaiból az is kiderült, hogy a tejtermékek, illetve egyes alkotóelemeik (konjugált linolsav, kalcium, D-vitamin, vajsav, savófehérje, tejsavbaktérium) a vastagbélrák kialakulása ellen is védelmet nyújtanak. Hatásukat úgy fejtik ki, hogy a mérgező hatást kiváltó epesavak és szabad zsírsavak nagy részét megkötik, ezzel megvédve a bélfalat a károsodástól.

A tejtermékek fogyasztása  szerepet játszik az álmatlanság és a fejfájás elkerülésében, hiszen rendszeres fogyasztásukkal ezek kialakulási aránya csökken, továbbá az édesség utáni vágy is csillapítható egy-egy darabka sajt elrágcsálásával.

Természetesen a betegségek kialakulásának több rizikófaktora és tényezője is van, amit minden esetben figyelembe kell venni. A sajt és a tejtermékek fogyasztása egészséges mindaddig, míg ezt mértékkel tesszük és odafigyelünk a megfelelő arányokra. Az egészséges életmód elengedhetetlen része a rendszeres mozgás és kiegyensúlyozott táplálkozás, a tejtermékek fogyasztása pedig csak egy csepp a tengerben az ehhez vezető úton.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top