Gyógynövényekkel a betegség ellen

2010. 04. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A német egyetemeken végzett vizsgálatok az ősrégi gyógynövény gyógyászat újbóli fellendülését célozták meg.

A modern orvosok ismét egyértelműen több növényi gyógyászati anyagot próbálnak használni.

Szent Hildegard (1098-1179) növényi gyógyászata fantasztikus felvirágzását éli. Egyre több orvos fordul a növényekből készült gyógyszerekhez. Egyre több orvos számol a növényi gyógyszerekkel, melyeket már az okos apácafőnöknő is használt.

Az apácafőnöknő könyvében több mint 200 gyógynövényt és azok hatását írta le. Tudásával betegek ezreinek segített, és ezzel az első természetgyógyász orvosnőként tartjuk számon.

Ma számos tudós tanulmányozza szent Hildegard ajánlásait. Többek között azt remélik, hogy köztük növényi gyógyszeralapanyagokat találnak, melyek olyan betegségek gyógyításában segíthetnek, mint a rák vagy a többszörösen rezisztens csírák okozta fertőzések.

A Kieli Egyetem tudósai azt kutatják, hogy hogyan lehet a növényi anyagokat fertőzések ellen bevetni.

A Charité Berlin Intézetben azt kutatják, hogy vannak-e olyan növények, amelyek az egészségügyi kockázatokat, mint pl. a túlsúly, cukorbetegség vagy érelmeszesedés, csökkenthetnék.

A kutatók véleménye megegyezik abban, hogy tucatnyi olyan növény létezik, melyek hatása minden kétséget kizáró.

Ízületi betegségek: a csipkebogyó kivonata csökkenti a fájdalmakat, elnyomja a gyulladásos folyamatokat, és ezáltal segíti a mozgást.

Légúti betegségek: a borostyán és kakukkfű csökkentik a köhögést és a hörgőgyulladást, csökkentik a köhögési ingert és oldják a felgyülemlett nyákokat.

Megfázás: a lángvörös kasvirág erősíti a immunrendszert, a sarkantyúvirág és a torma, mustár olajai baktérium- és vírusölő hatással bírnak.

Szív és keringés: a galagonya kivonata erősíti a szívet és az ereket. A ginko csökkenti az érelmeszesedés, szívinfarktus, trombózis és a gutaütés kockázatát.

Alvás zavarok: ha levendula kivonatos fürdőt veszünk, az segít ellazulni. Valeriana, komló és citromfű vagy golgotavirág keveréke megkönnyíti az elalvást, illetve elősegíti a folyamatos alvást.

Gyomor és belek problémái: telítettség érzése vagy görcsök miatt megzavart zsíremésztés esetén segít az articsóka kivonata.

Hasfájás, émelygés gyomor- és bélbántalmak esetén: keserű tatárvirág, angelika gyökér, máriavirág, citromfű, borsmenta, vérre hulló fecskefű, édesgyökér keverékéből készült kivonat segíthet.

-Németh Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top