Gyomorégés ellen

2010. 08. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az orvosok reflux betegségről beszélnek: a nyakban és nyelőcsövében fellépő, elviselhetetlen fájdalmakat is gyomorégésnek nevezi a tudomány. Ha ez a betegség krónikussá válik, életveszélyt is jelenthet. A pokoli fájdalom a nyakban akkor jön létre, amikor ismételten maró gyomorsav jön fel a nyelőcsőben.

Ez akkor lehetséges, ha a biztosító izomgyűrű a gyomor felső végén már nem zár tökéletesen. A tudósok számára még rejtély, hogy ez a záróizom újabban miért válik egyre több embernél áteresztővé. Normális esetben fejen is kell tudnunk állni anélkül, hogy a gyomor tartalma a nyelőcsőbe visszafolyna. Eddig annyit tudunk, hogy a zsíros ételek, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás a betegség kiváltó okai közé tartoznak. Újabban a kutatók a fastfood étkezést is gyanúsítják a gyomor zárószelepének tartós károsításával. A betegség következményei: hosszútávon a gyomorsav lyukakat mar a nyelőcső nyálkahártyájába. Súlyos gyulladások keletkeznek (ösophagitis), egyes esetekben el is rákosodhat a nyelőcső. A krónikus gyomorégés idővel asztmát és állandó rekedtséget is okozhat.

Akinek állandóan visszatérő gyomorégése van, feltétlenül vizsgáltassa ki magát orvosával. Vannak gyógyszerek, melyek körülbelül négy hét kezelés után panaszmentessé tesznek. Ezek receptkötelesek, tehát csak orvos írhatja fel őket. Ezenkívül léteznek szabadon vásárolható szerek is, kérjük ki ezekhez orvosunk vagy gyógyszerészünk tanácsát.

Ami még a gyomorégés ellen segít: igyunk kétóránként egy pohár szénsavmentes ásványvizet. Ez felhígítja a gyomorsavat, ezzel védi a nyálkahártyákat. Aki gyomorégéstől szenved, sok bázikus élelmiszert kell fogyasszon, mint amilyen a krumpli, ezek lekötik a gyomorsavat. Az is segíthet, ha a három főétkezést öt kisebbre osztjuk fel. A reflux betegségben szenvedők ezen kívül jól teszik, ha ágyuk fej felőli végét lehetőleg magasabbra állítják, és bal oldalukon alszanak.

Fontos: a szűk farmerek, melyek a hasat összeszorítják, ugyanúgy segítik a gyomorégés kialakulását, mint a kocogás, a tenisz vagy a squash. A gyomorégéses panaszokban szenvedők jól teszik, ha lemondanak a túl sok cukor, túl sok zsír, csokoládé, kávé és a dohányzás élvezetéről is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top