Kezdő szakácsoknak #br# 2. rész

2010. 08. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Új asszony vagy? Vagy csak most szakadtál el otthonról? Kellene néhány jó tanács, hogy rendben tartsd a házat? A cikksorozat második részében a húsleves készítésével ismerkedhetsz meg!

Ha egy betegség után gyógyulóban vagyunk már, azt tanácsolják nekünk általában, hogy igyunk forró húslevest. Mindenképpen hasznos, ha nagyobb mennyiségben főzünk húslevest, és lefagyasztjuk, mert a húsleves alaplére más ételekhez is szükségünk lehet. Ha átlag négy személyre főzünk, akkor kb. 4 liter vízzel számoljunk, vagyis egy viszonylag nagyobb edényt, lehetőleg fazekat készítsünk elő. Vegyünk egy kb. 2 kg-os tyúkot vagy két 1 kg-os csirkét,  esetleg kb. 1 kg borjúcsontot. (Attól függően, hogy tyúk- vagy marhahúslevest szeretnénk készíteni.) Kérjük meg a hentest, hogy a borjúcsontunkat vágja fel viszonylag kis darabokra.

Tegyük fel főni a húst a vízben. Amikor már hab képződik a tetején, kétféleképpen járhatunk el: vagy egy szűrőkanállal óvatosan leszedjük a habját, vagy leöntjük az egész levet és tiszta hideg vízben újra feltesszük a húst főni. Kb. egy kg zöldséget tisztíts meg, és vágd kissujjnyi darabokra. A húslevesbe szánt zöldségek: sárgarépából legalább 3 db, fehér répából 2-3 db, egy negyed karalábé, egy szelet zellergumó, egy kicsi fej vöröshagyma.

Ezután fűszerezzük: egy evőkanál só, egy evőkanálnyi egész bors, és tehetünk bele egy csirkehúsleves kockát is. Ezt tegyük fel a hússal együtt főni. Amikor a levesünk gyöngyözni kezd, vagyis az első buborékokat látjuk felszállni a fazék aljáról, akkor tegyük  takaréklángra, vagyis a tűzhely legkisebb fokozatára, és főzzük mindaddig, amíg a hús puha nem lesz. Ha a hús már puha, vagyis amikor már bele tudjuk szúrni könnyedén a villát, akkor vegyük ki belőle külön tányérra a húsokat, külön tányérra a zöldségeket, és a maradék húslevest egy gézzel bélelt szűrön szűrjük le.

Azt a mennyiséget, amit nem fogyasztunk el ebédnél, hűtsük le, a megdermedt zsírt szedjük le a tetejéről, majd a levest tegyük a mélyhűtőbe. Ha borjúhús levest készítünk, akkor a tyúk vagy a csirke helyett 2 kg húsos borjúcsontot tegyünk a levesbe. A borjúhúst legalább 4-5 órán át kell főzni, közben a habját többször szedjük le. A marhahús leveshez, 1 kg marhalábszárat és fél kg marhacsontot kell vásárolnunk, és 4-5 órát főzzük. A vadhúsból készült húsleveshez 2 kg vadhúsos csontot számítsunk, és tegyünk bele borókabogyót is.

Ha csak simán zöldséglevest készítünk, akkor a mélyhűtőben tárolt húslevesünkbe főzzünk 50 dkg apróra vágott zöldséget egy liter vízben. Ha nincs saját húsleves alapunk, akkor tegyünk a vízbe két db húsleveskockát, és egy órán át fedő alatt főzzük.

Kezdő szakácsoknak 1. rész



Szerző

donna.hu



Scroll to Top