Gyors segítség fülfájásra

2010. 07. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A fül borzalmasan tud fájni. Mindenek előtt a gyermekek szenvednek ettől, akik gyámoltalanul nyöszörögnek legtöbbször éjszaka, és magunk is tanácstalanul állunk ez előtt.

A fülfájdalmak legtöbbször a közép- és belsőfül gyulladásaiból erednek. Igen gyakran váltja ki a fülfájdalmat a dobhártya, vagy a külső hallójárat sérülése. Ezért soha se tisztítsd a füledet kemény tárggyal, például ahogy nagyanyáink idejében néhol szokás volt: hajcsattal, vagy irodai kapoccsal.

A klasszikus középfülgyulladás baktérium okozta fertőzés miatt jön létre. Genny képződik benne, mely nyomást gyakorol a középfül érzékeny idegeire. Így kínzó fájdalmak jöhetnek létre, melyek sokszor elviselhetetlenné válnak. Ezért egy középfül gyulladás gyanújánál vagy pláne gennyesedésnél, azonnal fel kell keresni a fülorvost. A gennyesedés nélküli fülfájdalmaknál viszont sok egészséges házszer segíthet.

Ha a füledben fülzsír-dugó képződik, meg se próbáld fültisztítóval előszedni, mert azzal esetleg még mélyebbre tolhatod a füledben. A fájó fülbe egy-két csepp meleg, de nem forró étolajat csöppentsünk. Öblítsük ki a fület langyos vízzel, megfelelő kis kézi pumpák kaphatók erre a gyógyszertárban.

Idegen testet csak az orvossal távolíttassunk el.

Megfájdulhat a fülünk a repülőgépen vagy a magas hegyekben, vagy gyors sebességváltásnál az autóban. Ez a légnyomásváltozás miatt van.

Ilyenkor csukott szájjal fogd össze az orrodat, és ellenlélegzéssel hozz létre nyomáskiegyenlítést.

Ha a füled a hideg miatt fáj, melegítsd a füleidet a kezeiddel vagy meleg, de soha sem forró kendővel.

Fürdésnél védd füleidet fürdővattával, vagy ennek megfelelő füldugaszokkal, ilyeneket a sportboltban kaphatsz.

Könnyebb gyulladásnál kezeld a füledet glicerin és alkohol keverékével.

Vágj apróra egy vöröshagymát, nyomd szét egy kendőn át addig, amíg a hagyma levet ereszt. Ezután ezt a kendőt kb fél órára tedd a fájó füledre.

Apríts fel petrezselymet, nyomd át egy kendőn, és ezt a kendőt tedd a füledre legalább háromnegyed órára.

Készíts kamilla gőzfürdőt, és tartsd a fájós füledet a felszálló kamillagőzbe.

Nyomj szét főtt krumplit. A forró masszát tedd egy kendőbe, és ezt helyezd a füledre.

Egy felszeletelt fokhagymagerezdet tegyél vattába, és tedd a füledre.

Infravörös fény és fűtőpárna is használ a fájó fülnek, csak ne legyen túl forró.

Mellőzd az erős zajokat, főleg a magas hangfekvésben.

Ha fáj a füled, rágj állandóan rágógumit. Az állandó rágómozdulatoknál megnyílik az Eustach kürt a középfül és a szájüreg között. Ez által a fül szellőzik, száraz marad. A baktériumok, amelyek gyulladást okoznak, ilyenkor meg sem tudnak telepedni.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top