Győzzük le a náthát a konyhából!

2009. 03. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ma, a gyógyszerek és antibiotikumok világában bizony sokszor eszünkbe sem jut, hogy természetes módszerekkel is gyógyírt lelhetünk nyavalyánkra. Konyhánk például igazi házipatika, rengeteg kincset rejt többek között a megfázás tüneteinek enyhítésére.

Kezdjük a legalapvetőbbel, a C-vitamin kúrával: A rendszeres C-vitamin fogyasztás segít megelőzni a meghűléses betegségeket, enyhíti a megfázás tüneteit és gyorsítja a betegség lefolyását. Egy átlagos felnőtt napi C-vitamin-szükséglete 60-65 mg, de mivel túladagolni nem lehet, ha betegek vagyunk, ennek akár a háromszorosát is bevihetjük szervezetünkbe. Ügyeljünk azonban a rendszeres utánpótlásra, mert szervezetünk rendkívül rövid ideig raktározza csak e nagyon fontos vitamint. A C-vitamin pótlás legjobb módja, ha sok narancsot, citromot, grapefruitot, paprikát, savanyúkáposztát, almát, valamint vörös- és fokhagymát fogyasztunk. Egy átlagos méretű narancs például a felnőttek számára szükséges napi C-vitamin mennyiség kétszeresét tartalmazza. Arról se feledkezzünk meg, hogy a C-vitamin hőre elbomlik, ezért sem tűzforró ételekből, sem pedig a nagyon forró citromos teából nem juthatunk hozzá a szükséges mennyiséghez. Várjuk meg tehát amíg kicsit lehűl a tea, és csak ezután csavarjuk bele a citrom levét. Íme néhány ismert és kevésbé ismert csodaszer:

1. Vöröshagyma: E zöldség magas C-vitamin tartalma és baktériumölő hatása miatt a nátha egyik legjobb ellenszere. A kipréselt hagymalevet fogyaszthatjuk narancslével összekeverve is, így nem érződik annyira az íze.

A hagymateát is kipróbálhatjuk: mossunk meg két-három fej vöröshagymát héjastól, vágjuk össze, majd főzzük néhány percig egy liter vízben. Ezután pirítsunk meg három evőkanálnyi barnacukrot és öntsük fel a hagymafőzettel. Természetesen mézzel ízesítve is fogyaszthatjuk. 2. Fokhagyma: Antibakteriális hatású, segítségével elmúlik az orrdugulás és javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát!

Pirítsunk meg néhány szelet toastkenyeret, kenjük be olívaolajjal, majd dörzsöljük be fokhagymával – így kevésbé fogjuk érezni az ízét! 3. Chili: Enyhíti a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást. Ha erős paprikát eszünk, gyakrabban kell orrot fújnunk, így a dugulás sokkal hamarabb megszűnik. De ugyanilyen hatást érhetünk el az erős zöldpaprikával és a zöldborssal ízesített ételekkel. A következő főzet is igen hatásos: egy negyed teáskanál caayenne-borsot adjunk hozzá egy bögre forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel és mézzel. 4. Gyömbér: Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást és a vírusok ellen is harcol. Egy darabka gyömbért tegyünk forrásban lévő vízbe, hagyjuk ázni öt percig, majd ízesítsük mézzel és citrommal. 5. Tea: A meghűlés tüneteit legbiztosabban teakúrával enyhíthetjük. A meleg tea ugyanis pótolja az elveszett folyadékot, a gőzök enyhítik az orrdugulást, a légzési nehézségeket és az orrdugulást. A benne lévő tannin pedig vírus- és baktériumölő hatású. Elsősorban hársfa-, csipkebogyó-, kakukkfű-, menta- vagy kamillateát fogyasszunk. Mindenképp ügyeljünk azonban arra, hogy a tea ne legyen túl forró, mert az kellemetlenül hat a gyulladásban lévő nyálkahártyára.

 

Végül pedig jöjjön néhány gyors és hatásos trükk: Kenjük be orrunkat mézzel: megóvja a bőrt a kidörzsölődéstől, így nem pirosodik ki. Csak textilzsebkendőt vagy balzsamos papír zsebkendőt használjunk. Együnk minden nap homoktövis lekvárt: magas C-vitamin tartalmának és immunerősítő hatásának köszönhetően gyorsítja a betegség lefolyását, valamint enyhíti a kellemetlen tüneteket. Szagoljunk zsebkendőre csepegtetett borsmenta illóolajat vagy frissen reszelt tormát – ez egy igen hatékony módszer a légutak tisztítására. Fertőtlenítsük torkunkat sóval: egy pohár meleg vízbe tegyünk egy evőkanál tengeri sót, majd gargarizáljunk vele nagyjából öt percig.  

Kapcsolódó anyagok:

$$2036$$

$$2032$$

$$1786$$

$$1579$$

$$1290$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top