Ha kínoz a köszvény

2010. 06. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az érintettek számára ez egy súlyos csapás, de nem elkerülhetetlen sors. Saját magunk is küzdhetünk a köszvény ellen és védhetjük magunkat.

Kevés kivételtől eltekintve a köszvény egy jóléti betegség, oka a túl sok zsíros étkezés, a túl sok alkoholfogyasztás és a túl kevés mozgás. Akinek van köszvénye, tudja, mennyire fájdalmas tud lenni, és mennyire behatárolja az életminőséget. Az egészségügyi kutatás kifejlesztett gyógyszereket, de ezek legnagyobb része meglehetősen erős mellékhatásokkal jár. A köszvényt viszont jó házi szerekkel is kezelhetjük, de ami még fontosabb, meg is előzhetjük.

Inni, inni, inni...

Elsősorban sok folyadékot kellene magunkhoz vennünk. A legjobb a szénsavmentes és a nátriumszegény ásványvíz, semmi esetre sem alkohol.

Ez az a kivételes eset, amikor mellőznünk kellene a spárga túlzott fogyasztását, mert sok purint tartalmaz. Lehetőleg mondjunk le a belsőségek és a sertéshús fogyasztásáról.

A sör és a fehérbor fogyasztásával is nagyon óvatosnak kellene lennünk.

A vérünk Ph értéke lehetőleg 7,4 legyen. Ha ennél kevesebb, akkor a savas tartományban van és veszélyeztetve vagyunk.

Együnk meg naponta egy citromot, ez lúgosít bennünket, és jó a köszvény ellen.

Igyunk frissen facsart narancs- vagy almalét tiszta vízzel hígítva.

A banán és a sárgabarack szintén alkalmas arra, hogy a vérünket savtalanítsa.

Igyunk három héten át mindennap három csésze csalánteát.

Menjünk hetente kétszer szaunába, az izzadás kihajtja a felesleges savakat és sókat a testünkből.

Végezzünk orvosi felügyelet mellett egy gyógyító böjtkúrát. A köszvény korai stádiumában, amikor az ízületek még nem gyulladtak be, a meleg is segít. Tegyünk meleg szénavirág zacskókat a fájdalmas helyekre vagy vegyünk kétnaponként egy szénavirág fürdőt.

Adjunk 15 gramm száraz bodzavirágot (lehetőleg gyógyszertárit) fél liter tiszta borecethez. Zárjuk üvegbe, tároljuk sötét helyen két hétig. A köszvényes rohamoknál igyunk ebből naponta 2 evőkanállal.

Kenjünk be egy tiszta pamut anyagból készült kendőt sima túróval, és borítsuk be vele a fájdalmas helyet.

5 gramm tormát főzzünk fél liter vízben, majd szűrjük le. Egy héten át reggelenként éhgyomorra egy kis pohárkával igyunk belőle.

Keverjünk el egyenlő arányban borsmenta levelet, rozmaringot és levendulavirágot vagy kérjünk a gyógyszertárban ilyen keveréket. Hat púpozott evőkanállal töltsünk ebből egy zokniba és lógassuk a vízcsap alatt a kádban. Ezen keresztül engedjük a forró vizet a kádba, és csak ezután hűtsük le. Fürödjünk ebben 20 percig.

A fentiek szerint sokat tehetünk mi magunk is a köszvény ellen.

De a legjobb mégis a megelőzés a megfelelő étrend és életmód kiválasztásával.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top