Ha nem kell, eldobom! De hogy?

2011. 06. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

 

A dohányzásról való leszokás nem egyszerű dolog, aki egyszer is megpróbálta, jól tudja, mennyire nehéz a függőségtől szabadulni, újra és újra megküzdeni a kísértéssel. Csodaszerekkel tele van a piac, de vajon tényleg beváltják a hozzájuk fűzött reményeket? Van valamilyen alternatív módszer, amivel segíteni lehet a leszokást? A szakemberrel kutattunk válaszok után…

„A dohányzásról való leszokásnak nincsen csodaszere! Sem a gyógyszeres kezelés, sem a természetes gyógymódok nem kínálnak 100%-os megoldást a cigarettáról leszokni kívánóknak. Az azonban tény, hogy pusztán akaraterővel leszokni a dohányzásról pusztán 100-ból 5 embernek sikerül, ezért feltétlenül szükséges a segítség” – árulja el Dr. Cs. Szabó Zsuzsanna homeopátiás- és gyógynövényterápiás szakorvos és hozzáteszi:

„Az orvosok által felírható gyógyszeres kezelés igen hatékony, de sokan a mellékhatások miatt nem bírják használni, valamint igen drága is, bár a cigarettára fordított anyagi költségeket általában így sem haladja meg.”

Ennek függvényében milyen gyógymódokat ajánlanál olvasóinknak, melyek hasznos segítséget nyújthatnak a sikeres leszokásban?

A gyógynövények tea formájában segítik a stressz oldását, csökkentik a dohányzás okozta panaszokat, enyhítik a köhögést és megtisztítják a szervezetet a méreganyagoktól. A gyógynövény-terápia eszközei közül segítségünkre lehetnek a dohányzás hiányát csökkentő gyógynövény alapú cigaretták is, melyek szárított füveket, hurutoldó és nyugtató hatású gyógynövényeket, valamint illóolajokat tartalmaznak. Ezek dohány- és nikotinmentesek, de kátránytartalmuk miatt hosszú távú megoldást nem jelentenek. Hasznos segítség lehet a használatuk átmenetileg, mivel a gyógynövény-hatások okozta előnyökön kívül a dohányzás okozta pszichés függőséget oldhatják, ilyenkor ugyanis sokszor maga a mozdulat is hiányzik a dohányosoknak.

A természetes gyógymódok közül kiemelném még a fülakupunktúrás addiktológiát és a biorezonanciás eljárásokat, melyek szintén hasznos segítséget kínálnak a leszokáshoz, de például a viselkedésterápia, a relaxációs technikák is fontos és szükséges elemei a komplex kezelési folyamatnak.

Mi a véleményed, a homeopátiás készítmények is segíthetnek? Tudják biztosítani azt a komplex kezelést, ami a fizikai és pszichés tünetek mérséklését egyaránt segíti?

A homeopátia szintén hatékony segítséget kínál mind a testi, mind a pszichés függőség kezeléséhez, de ez sem varázsszer, a döntést itt is a dohányosnak kell meghozni, az akaraterő mindig szükséges a leszokáshoz. Homeopátiás alkati kezeléssel az egyén általános állapota erősíthető. A test nikotinéhsége csökken, a „lélek” függősége is javítható. Az alkati kezelést mindig képzett homeopátiás orvosra kell bízni, hiszen a szert egyénileg kell kiválasztani. Előfordul, hogy egy  jó alkati kezelés után önmagától megszűnik a cigaretta utáni vágy,  illetve megszűnnek az elvonási tünetek is.

Ajánlanál pár homeopátiás készítményt azoknak, akik ezzel a gyógymóddal akarnak harcolni függőségük ellen?

Ha az alkati kezelés valamilyen ok miatt nem megvalósítható, akkor tüneti homeopátiás szerek is igen hatékonyak a leszokás időszakában, például a homeopátiás hígítású dohány, a Tabacum, mely kis hígításban (pl. C5 vagy 5 CH) adandó, a nikotinéhség leküzdésében és az elvonási tünetek esetén is segíthet. Az idegesség, ingerlékenység, a gyomorproblémák fő szere a Nux vomica, szintén kis hígításban (pl. C9 vagy 9 CH) javasoljuk ezekben az esetekben. Az elvonási tünetek csökkentésére sok más homeopátiás gyógyszer is használható, melyeket egyénre szabva, a tünetek alapján választhatunk, például szorongásoldó, görcsoldó, idegnyugtató hatású szereket. A homeopátiás szerek olcsók, hatékonyak, nem okoznak mellékhatásokat, nem allergizálnak, és akár idősek, fiatalok, szellemi munkát végzők, autóvezetők, kismamák is szedhetik őket.

Sikerekről és kudarcokról rengetegen be tudnak számolni, talán nincs is olyan ember, akinek ne lenne egy-egy története a témában, akár pro, akár kontra. Akár egyedül, akár segítséggel próbál valaki leszokni a dohányzásról, egy dologra – a legfontosabbra – mindenképpen szüksége van: akaraterőre.

„A dohányzásról való lemondás komoly, elszánt döntést feltételez a páciens részéről, de ez a legnagyobb dolog, amit a dohányzó ember megtehet az egészsége érdekében. Minden dohányost arra buzdítok, hogy vegye fel a harcot a dohányzással szemben, hiszen sokan vannak, akiknek már sikerült! Érdemes hozzá segítséget kérni, mert mi, orvosok és természetgyógyászok, támogatni fogjuk ezt minden tudásunkkal és minden rendelkezésre álló eszközünkkel.” – biztatja olvasóinkat Dr. Cs. Szabó Zsuzsanna.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top