Hátborzongató hidak

2011. 06. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Gyakran már akkor is a frász jön ránk, ha egy fapallón kell átmennünk. …holott az a néhány lépés kiscserkész mutatvány ahhoz képest, amit a világ egyik-másik hídja megkövetel a rajta közlekedőktől.

Konitsa öreg hídja – Görögország

Bemelegítésként kezdjük az extrém híd körképet a Konista városa mellett folyó Aoos folyón átívelő híddal. Habár nyáron a folyón szinte száraz lábbal át lehet gázolni, télen csak a több száz éves építményen át vezet az út az egyik partról a másikra. Ám jól meg kell gondolni, az ember mikor akar átruccanni a túlparton élőkhöz: ha a híd boltíve alá erősített csengő szól, túl erős a szél az átkeléshez.

Royal Gorge híd – Kolorádó

Ha valaki uncsinak találja az öszvérkaravánt, a lovaglást, és nincs kedve sziklát mászni, de azért élményekkel gazdagon szeretne hazatérni a kolorádói Canon City közelében található élményparkból, akkor mindenképpen sétáljon végig az Arkansas folyó felett 291 méter magasan átívelő Royal Gorge hídon. Az 1929-ben épített függőhíd egészen 2003-ig tartotta a világ legmagasabb hídja rekordot, amikor is a kínai Beipanjiang folyó két partját összekötő híd vette át tőle a vezetést.

Pulau Langkawi égi hídja – Malajzia

 

Közel 700 méterrel a tengerszint felett jár az, aki a Pulau Langkawi szigetet mintegy átölelő függőhídon lépked. Adrenalinszint emelő élmény, vitathatatlan, ám cserébe mesékbe illő tájképben gyönyörködhet, aki veszi a bátorságot, hogy végigsétáljon a csupán egyetlen hatalmas tartóoszlopra függesztett gyalogoshídon: a Pulau Langkawin kívül a Tarutao szigetet és az Andamán-tengert is madártávlatból szemlélheti.

Vitim folyó hídja – Szibéria

Mint egy rozoga móló, csak jóval hosszabb a megszokottnál – jut az ember eszébe, ha meglátja a szibériai Vitim folyó hídját. Na meg, hogy épeszű ember rá nem teszi a lábát. Tévedés, a helyiek nap mint nap közlekednek rajta, autóval úgy 3 perc az út az életveszélyes tákolmányon.

A világ legveszélyesebb hídja – Pakisztán

A Hussaini kötélhíd az egyike Észak-Pakisztán számtalan ilyen jellegű közlekedési útvonalának. Rendkívül rossz állapotban van, sok helyen hiányoznak róla a lécek, a szélben erősen kileng, akár tengeri betegség tüneteit is érezheti, aki átkel rajta, holott csak egy tó (Borit) felett függ.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top