Ha szorít a szoknya

2009. 03. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Boller és Pilgerstorfer ajánlotta a 14-16 napig tartó, napi 2000 kalóriát biztosító, különféle összetételű fogyókúrát, amelyre jellemző az alábbi felépítés: 1-5. nap fehérjében és zsírban gazdag diéta,  2000 kalóriáig, 6-8. nap fehérjében és szénhidrátban gazdag diéta 2000 kalóriáig 9-13 nap fehérjében és zsírban gazdag diéta 2000 kalóriáig 14-16. nap fehérjében és szénhidrátban gazdag diéta 2000 kalóriáig. Ezt egyesek cikk-cakk diétának is nevezik a váltakozó tápanyagértékre utalva.

A 18 napra előírt „Hollywood-diéta” napi két étkezésből áll és viszonylag gazdag fehérjében, de kifejezetten szegény zsírban és szénhidrátokban.

Az Antoine-féle diéta naponta 40 g fehérjét, 30 g zsírt, és 80 g szénhidrátot tartalmaz, energia értéke 810 kalória.

Ismeretes a tojásdiéta is, amelynek az a lényege, hogy naponta 2 db (rendszerint főtt) tojást fogyaszt a beteg, kevés zöldségféle és gyümölcs kíséretében.

Számos változata ismert az úgynevezett pontdiétának, amelyben a szerzők különböző pontértékekkel ruházták fel az egyes táplálékokat, rendszerint a szénhidrátértéküktől függően, így azután gyakran alacsony pontszámot kaptak a zsírban és így energiában igen gazdag táplálékok is.

Egyik változata a fogyókúrás eljárásoknak az a fajta diéta, amelyben 10 napon keresztül más-más táplálékokból tevődik össze az étrend, úgy, hogy egy napon kizárólag egyféle táplálék kerül fogyasztásra, pl. első nap 10 tojás, második nap 2 liter tej, harmadik napon 2 kg alma, negyedik napon negyed kg virsli, stb.

Ismertebb változatok még a Yudkin szénhidrát egységekből összeállított diétája, Kemp keményítőben szegény és cukormentes diétája, Strang napi 500 illetve 1000 kalóriát tartalmazó diétája.

 Az utóbbi években többször felmerült a lehetősége annak, hogy a táplálkozás ritmusa is jelentősen befolyásolhatja a testsúlycsökkenés ütemét. Kiderült azonban, hogy a testsúlycsökkenés a ritmustól teljesen függetlenül egyenletes akkor, ha megfelelő mértékű a kalóriacsökkentés és nem befolyásolja az a körülmény, hogy a beteg egyszerre, háromszorra, vagy öt étkezés során fogyasztja el a kalóriaszegény táplálékot.

Tekintettel azonban arra, hogy a fogyókúrák megtartásának egyik legkomolyabb akadálya a beteg éhségérzete, és az étvágyat bizonyos fokig befolyásolni lehet a táplálkozási gyakorisággal, célszerűbb több kis részre elosztani a nap táplálékmennyiséget, nem pedig egy nagyobb étkezés során elfogyasztani.

Sorozatunkban részletesen kitérünk majd az egyes diétatípusokra is. Addig is gyűjtsétek az erőt a kilók ledobálásához!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top