Halloween-i borzongás

2008. 10. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az amerikai filmekből talán emlékszünk rá, mennyire közkedvelt ünnep ez a tengerentúlon. Mind az Egyesült Államokban, mind Nagy-Britanniában tradicionális ünnepnek számít, nálunk azonban csupán néhány éve jegyzik. Eredetileg egy vallási ünneppel, a Mindenszentek Napjával kötötték össze. Mindszent előtti éjjelen ugyanis – így tartották – a halottak feljönnek sírjaikból a szellemekkel és a boszorkányokkal együtt, hogy aztán együtt kísértsék az élőket. Nem meglepő tehát, hogy azelőtt az emberek bezárkóztak otthonaikba és türelmetlenül várták a másnap reggelt.

Ma azonban az angolszász világban összejöveteleket, partikat, álarcosbálokat tartanak ezen az éjszakán, ahol mindenféle horrorisztikus jelmezt öltenek magukra. Drakulának, Frankensteinnek, közismert boszorkány hősnőnek öltöznek, majd hajnalig táncolnak, így tartva távol maguktól a félelmet.

Az Egyesült Államokban a gyerekek is ijesztő jelmezekbe öltöznek ilyenkor, szellemnek vagy boszorkánynak, majd – a környéket járva – bekopogtatnak a házakba, hogy ijesztgessék a szomszédokat. Valójában azonban pénzt vagy édességet kérnek, néhányan pedig az „összeijesztgetett” pénzből az UNICEF-en keresztül más, segítségre szoruló gyerekeket is támogatnak.

Elengedhetetlen tartozéka a Halloween-nek a töklámpás, amely készítésekor kibeleznek egy sütőtököt, majd szemet, szájat, orrot vájnak az oldalába. A közepébe mécsest raknak, majd kiteszik az ablakba, vagy a lakás bármely részét dekorálják ki vele. (Az amerikai filmekben ilyenkor – teljesen meglepetésszerűen – általában tűz üt ki.)

Boszorkányok, szellemek, feltámadt halottak, és ez a viccesen ijesztő töklámpa figura. Nem csoda, hogy annyi horrorfilmet inspirált Halloween éjjele. Ami azonban fontos, hogy ez az angolszász világból átvett ünnep talán elő tudja segíteni, hogy kicsit másképp – kevésbé tragikus módon – fogjuk fel a halált, ne feltétlenül a másik elvesztéseként.

Nem kell valamennyi szokást átvennünk a tengerentúlról, ha azonban a Mindenszentek előestéjén jól érezzük magunkat, talán a november elsejéhez is picit vidámabban, nagyobb szeretettel állunk hozzá. A mai világban ez nem is olyan kicsi előrelépés.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top