Hány barátod van?

2008. 03. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hajni és Timi gimnazistakoruk óta a legjobb barátnők. Barátságuk kiegyensúlyozott, feltétlen, pedig a két lány között mákszemnyi hasonlóság sincs. Timi optimista, energikus, mindenre nyitott, kissé szeleburdi mamája három apróságnak. Örökké siet, az idővel folyton hadilábon áll, minden érdekli, ami körülveszi. Nem zavarja a rendetlenség, a sáros gyerek tappancsok az előszoba padlóján, szemben Hajnival, csak aki mértani pontosságú kockákra képes felszeletelni kisfia vajas kenyerét, és belebetegszik, ha hajszálat talál a mosdóban, vagy nincs pontban nyolcra ágyban egyetlen csemetéje. De elfogadják egymást, sőt kicsit irigyelik is azt, ami saját magukból hiányzik.

Timinek sok igazi barátja van Hajnin kívül. Élete minden fontosabb állomásáról magával ragad valakit. Talált barátnőt az egyetemen, az uszodában, és van egy nyaraláson „szerzett” régi ismeretsége is. Hajni zárkózottabb, gyanakvóbb, büszke egyetlen igazi barátjára, elfogadja, sőt kedveli is a többieket, de nem veszi őket komolyan.

Mindkét lány kapcsolatai, személyiségüket tükrözi. Ahogy Timi lazán kezeli a három gyerekét, természetes neki, hogy vannak emberek körülötte, szüksége is van a társaságra. Hajni elve „a keveset, de alaposan” szemlélet. Eszerint éli életét, ezt követi a munkájában, és a barátokkal kapcsolatban is. Neki elég egy, az igazi, aki minden szempontból tökéletes szövetséges.

Timinek vajon miért van szüksége több barátra, miért keres új ismeretségeket? Nyitottabb az újra, rugalmasabb, alkalmazkodóbb? Szereti a változatosságot? Ez nem azt jelenti, hogy számolatlanul gyűjti maga köré az ismerőseit, akiket azonnal betesz a „barátságtarsolyba”.

Hiszen mindannyian tudjuk, egy barátságot ápolni, gondozni kell, csak úgy lesz életre szóló. Több barát, több idő, energia, nagyobb telefonszámla és több mosogatnivaló a szüli napi buli után, de több a szeretet, az odafigyelés és a vigasztaló szó is, ha baj van.

Nincs recept, különbözőek vagyunk, s barátaink száma, kapcsolataink mélysége és intenzitása tükrözi ezt a különbözősséget. Nem a szám a fontos igazából, hanem az, hogy érzelmileg biztonságban érezzük magunkat barátaink körében, hogy támogatást, segítséget kapjunk tőlük – és nyújtsunk nekik. Hogy ne érezzük magunkat egyedül a világban.

De hogy egy barátság létrejöjjön, mindkét fél nyitottsága szükséges, s a hosszú távú, igazi mély kapcsolathoz sok-sok munka kell: elfogadás, türelem, empátia, odafigyelés, megbocsátás.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top