Hideg tanácsok

2009. 02. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Más baktériumfajták bűzös anyagok képzése nélkül szaporodnak el. Számuk grammonként több milliárd lehet. Ha ilyen élelmiszerből eszünk, megbetegedhetünk. Vannak olyan baktériumok is, amelyek szervezetünkbe kerülve súlyosan mérgező anyagokat választanak ki. Ezek a mérgek nemcsak az emésztőszervekre hatnak, hanem az idegrendszerre, és a vérkeringésre is, és néha halálos veszéllyel is fenyegethetnek. A felsorolt betegségeket legegyszerűbben úgy előzhetjük meg, ha megfelelően tároljuk az ételeket.

A baktériumok szaporodását a hideg kedvezőtlenül befolyásolja. A legismertebb „hidegforrás” a hűtőszekrény. Az élelmiszer azonban a hűtőszekrényben sem tárolható korlátlan ideig. A hűtés hatására a baktériumok nem pusztulnak el, csak lelassulnak, esetleg megáll az élettevékenységük, a szaporodásuk. Íme néhány „hideg” tanács:

■ Meleg vagy langyos ételt sohase tegyünk hűtőszekrénybe, mindig hagyjuk kihűlni. A meleg ételből lecsapódó gőz növeli a jégkérget, ezért a hűtés nem lesz olyan hatásos, így gyorsabban romlanak meg az élelmiszerek. ■ Nem szabad „agyontömni” a hűtőszekrényt. Ha túlzsúfolt, a levegő áramlása akadályozott, lassabban hűlnek le a megfelelő hőfokra az élelmiszerek. ■ A hűtőszekrénybe helyezett ételt és mindig fedjük le, ez egyrészt a kiszáradástól védi, másrészt megakadályozza az idegen szagok behatolását. ■ Különösen szagérzékeny a tej, a tejszín, a vaj. ■ Étkezés előtt már fél órával vegyük ki a hűtőszekrényből az aromás gyümölcsöket, és az erősebb illatú ételeket, (pl, füstölt hal, sajt, stb. Kellemesebb az ízük, ha nem túl hidegek. ■ Felesleges hűtőszekrényben tárolni a légmentesen csomagolt, tartósított, nem romlandó készítményeket, (lekvár, méz, dobozos konzervek, füstölt termékek). ■ A belsőségekből készült ételeket, gombaféléket és főtt tésztákat maximum egy napig szabad hűtőszekrényben tárolni! ■ Bármilyen típusú is a hűtőszekrényünk, ha benne a jégréteg fél centiméternél vastagabb, le kell olvasztani. A megvastagodott jégréteg ugyanis akadályozza a mélyhűtő rekesz vagy polc hűtését. A leolvasztás után a hűtőszekrény belsejét puha ruhával töröljük szárazra. Különösen ügyeljünk a nedves sarkok tisztítására, mert a penész és a baktériumok itt szeretnek a legjobban „tanyázni”. ■ A tisztításkor lehetőleg csak folyékony mosószereket használjunk. A szemcsés mosószerek nem alkalmasak a hűtőszekrény tisztítására, mert tönkretehetik a műanyag felületet. ■ A fokozatkapcsolót úgy állítsuk be, hogy a hűtőszekrény belsejében ne legyen több, mint + 9 C fok feletti a hőmérséklet. Ilyenkor ugyanis a +2 - +6 C fokon megmerevedett baktériumok felélednek, és megkezdik romboló munkájukat.

Mit, hová tegyünk?

■ Ügyeljünk a szakosított tárolásra, egymástól elkülönítve helyezzük el a nyers húst, a hentesárut, a tejet, a tejtermékeket, a zöldségféléket és a gyümölcsöket. ■ A mélyhűtő rész alkalmas a mirelit készítmények további, valamint a gyors fagyasztott, mélyhűtött készítmények megfelelő tárolására. ■ A következő leghidegebb zóna a párologtató alatt található. Itt helyezzük el a kényes, könnyen romlandó készítményeket, (hentesáru, tej, kényesebb tejtermékek). ■ Közép hideg uralkodik a következő rácson. Ez a hely a legalkalmasabb a főtt ételek tárolására.

 

■ A nyers húst  tálban, lehetőleg az alsó polcra helyezzük, nehogy az esetleg lecsorgó húslé szennyezhesse a többi élelmiszert. ■ Az ajtó rekeszeiben helyezhetjük el a szagtalan sajtféléket, a tojást, a vajat, és az italokat. Az üveglappal fedett zöldség- gyümölcstartóban a legnagyobb a páratartalom, ez véd a kiszáradástól és a megfagyástól. ■ A gyümölcsöket és a zöldségeket csak tisztított, megmosott állapotban rakjuk be a hűtőszekrénybe. ■ Ajánlatos az élelmiszereket eredeti csomagolásban (tejtermékek) lazán burkolva (hentesáruk) alufóliába, vagy dobozokba téve tárolni. ■ A megkezdett fémdobozú készítményeket saját dobozukban még a hűtőszekrényben sem szabad tárolni.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top