Hogyan fejlesztheted a memóriádat? Tippek

2008. 10. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

● Próbálj érdeklődni! Sokat segít az emlékezésben, ha érdekel az, amire emlékezni akarsz. Nehéz olyan dolgot tanulni, ami nem érdekel, és még nehezebb felidézni azt.

● Értsd meg! Megtanulni valamit azt jelenti: megérteni valamit. Amit soha nem tudtál, arra nem is tudsz emlékezni. Ha nem értesz valamit, kérj meg valakit, hogy magyarázza el, és azután olvasd el újra!

● Az önbizalom sokat számít! Akik úgy gondolják, hogy rossz a memóriájuk, azoknak gyakran valóban rossz memóriájuk van, mivel nincs önbizalmuk az emlékezéshez. Így kellene gondolkodni: „tudok emlékezni, és fogok is”.

● Figyelj oda! Ahhoz, hogy emlékezz valamire, meg kell tanulnod azt. És ahhoz hogy megtanulj valamit, oda kell figyelned. Például az olvasás több annál, minthogy látod a szavakat: arra is kell gondolnod, mit jelentenek. Lehetetlenség valamit úgy tanulni, hogy közben másra gondolsz.

● Olvasd újra! Minél alaposabban tanulsz meg valamit, annál tovább emlékszel rá. Szokj rá arra, hogy az előadni kívánt anyagot olvasd újra, ismételd. Még ha azt hiszed is, hogy már megjegyeztél egy tényt, folytasd és ismételd el még egy párszor.

● Mondd el hangosan!  Gyorsabban tudsz memorizálni egy anyagot, ha próbálod magadban elmondani, vagy fennhangon elismétled, mialatt megpróbálod megjegyezni. Ez arra késztet, hogy jobban odafigyelj. Sőt, hogy használd a füledet, ami majdnem annyit segíthet, mint a szemed.

Néhány egyszerű trükköt olvashatsz itt az emlékezés megkönnyítésére. De ezt csak, mint támpontot alkalmazd, hiba lenne, ha az emlékezeted helyett ezekre hagyatkoznál.

● Útközben: ha valamit feltétlenül magaddal kell vinned holnap, tedd a szoba ajtajába, vagy a bejárati ajtó elé!

● Szalagok és tűk: minden, ami szokatlan, emlékeztet arra, hogy tenned kell valamit. Próbálj egy szalagot kötni a csuklódra, vagy egy biztosítótűt tűzni a táskádra!

● Figyelmeztetők: írj egy feltűnő figyelmeztetést, pl. piros rúzzsal, és ragaszd valahová, ahol biztosan észreveszed, pl. a fürdőszoba tükörre, vagy a bejárati ajtóra!

● Cseréld meg az órád! Ha karórát viselsz, jó trükk, hogy emlékezz valamire, ha átteszed az órádat a másik csuklódra. Amikor legközelebb meg akarod nézni az időt, a csupasz csuklód eszedbe fogja juttatni, amit nem akartál elfelejteni.

● Tárgyak különös elhelyezése: ha egy fontos dolog jut eszedbe, amikor már majdnem elalszol, állítsd az éjjeli lámpád ernyőjét éles szögbe, vagy dobj egy párnát a szobád közepére, ahol bele fogsz botlani. Reggel, ha észreveszed a rendellenes jelenségeket, az emlékeid is fokozatosan felidéződnek.

● Szokás: emlékezhetsz valamire, amit meg kellene tenned, úgy is, hogy valami szokásos dologgal kapcsold össze. Például, ha gyógyszert kell bevenned esete, erősítsd az orvosságos üveget valahogy a fogkefédhez. Amikor fogat mosol, eszedbe fog jutni.

Kapcsolódó anyagok:

$$1660$$ 

$$1526$$

$$1557$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top