Hogyan nő és gyarapodik a baba?

2008. 12. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az érett újszülött hossza 50 cm körül van, a lányoké 49-55, a fiúké 50-57 cm. Egy éves korra a gyermekek többségének hossza 73-76 cm-re nő. A növekedés nem egyenletes az év folyamán: az év első harmadában átlagosan 9 cm, a másodikban 7, és a harmadik harmadban jóval lassúbb a növekedés.

A második életév első felében átlagosan 5-6 , a második felében 4-5 cm-t, a harmadik évben összesen átlagosan 8-9- centimétert nőnek az apróságok. Egy éves korig havonta, az után  negyedévenként, három éves kor után pedig elég fél évenként számolgatni a centiket, ha a gyermek egyébként egyenletesen, jól fejlődik.

A testsúly kérdése jóval fontosabb, ellenőrzés szempontjából a leghasználhatóbb módszer. Bár túlértékelése veszélyes, mégis a testi fejlődés gyorsan reagáló, jól ellenőrizhető mércéjének kell tekinteni.

Az újszülöttkor „iniciális” súlyesés, majd néhány napos súlyingadozás után két hetes kor körül éri el a baba a születési súlyát. Ezt követően indul gyarapodásnak. Egy hónapos korára az újszülöttek súlya kb 300 grammal haladja meg a születési súlyt. Az első félév további hónapjaiban az átlagos havi súlygyarapodás 600 gramm.

A három hónapos csecsemők többségének súlya 5000 és 6000 gramm, a félévesek többségének súlya 6000 és 8000 gramm között van. Az első év második felében az átlagos havi súlygyarapodás 400 gramm. Egy éves korra a csecsemők legnagyobb részének a súlya 8 és 10 kg között van. A második évben lényegesen lassul a súlygyarapodás üteme. A kisgyermek negyedévenként kb. 500 grammot gyarapszik, egy év alatt összesen kb. 2-2,5 kg-ot. A második évi gyarapodás tehát kb. egyharmada az első évinek. A harmadik évben is 2-2,5 kg az átlagos súlygyarapodás. Ezek az adatok természetesen csak irányszámok. A középértékektől felfelé és lefelé is elég nagy eltérések lehetségesek, és igen nagyok az egyéni különbségek a súlygyarapodás ritmusában is.

Ha az egészséges csecsemő testsúlya eléri a 9 kg-ot, át lehet téri a hetenkénti mérésre. Ha a csecsemő beteg – bármennyi is a testsúlya – ismét naponta kell mérni. A jól fejlődő csecsemő súlyát elég hetente egyszer mérni, de azokét a csecsemőkét, akik nem gyarapodnak, akik diétáznak, vagy akik betegség után vannak, helyesebb gyakrabban ellenőrizni. Egy éves koron felül havonta, két éves koron felül, pedig elég negyedévenként mérni a kicsi testsúlyát.

A testsúlyt legcélszerűbb csecsemőmérlegen mérni, de tulajdonképpen attól kezdve, hogy a gyermek támaszkodás nélkül tud ülni, úgy személymérlegen is mérhetjük. Mind a csecsemőmérlegek, mind a személymérlegek közül az úgynevezett tolósúlyos mérlegek a legpontosabbak.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top