Hogyan spórolunk mi, nők?

2009. 11. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy tisztában legyünk a havi kiadásainkkal. A fix költségeket, mint a hitelrészlet, a gyerekek ebédbefizetése, különórája, stb. adjuk össze pontosan, és a hónap elején különítsük el. A közértben elköltött forintokat is adjuk hozzá. Ami maradt, négy hétre elosztva, négy borítékba tegyük be, így láthatjuk, mennyiből gazdálkodhatunk hetente. Ha marad a heti pénzből, azt tegyük vissza a fix-pénzes borítékba, így biztosan nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy nem tudjuk kifizetni hónap végén az iskolai színházjegyet.

Mit jelent tudatosan vásárolni? Természetesen nem azt, hogy telerakjuk bevásárlókocsinkat a hipermarketek akciós termékeivel, vagy hogy bedőlünk az egyet fizet, kettőt vihet csábításának. Írjunk főzési tervet néhány napra előre, mielőtt vásárolni indulunk, így pontosan tudni fogjuk, mire van szükségünk. A legkevesebbet akkor költjük, amikor férjünket küldjük vásárolni gyerekek nélkül persze a kezébe nyomott „szigorú” listával.

Tartósabb cikkeket érdemes akár az internetről megrendelni, ezek általában nagyobb kiszerelésű termékek. Még a szállítási díjjal együtt is jobban járunk, mintha elautóznánk a város túlsó felére. Az internet abban is segítségünkre van, hogy pillanatok alatt felmérjük a piaci helyzetet, és rátaláljunk a legkedvezőbb árú termékre. Gondoljunk bele, mennyivel több plusz költsége van egy plázában lévő üzletnek, mint egy külvárosi raktáráruháznak. Ezeket a forintokat természetesen velünk vásárlókkal fizettetik meg...

Spórolás ide vagy oda, a női léleknek időnként szüksége van néhány új „rongyra”. A turkálás öröméről már írtunk itt a Donnán, ám most egy sokkal szórakoztatóbb programot ajánlunk: hívjuk össze barátnőinket egy hétköznapi estén, és mindenki hozza el az évek óta a gardróbban lógó megunt cuccait, táskáit, bizsuit. Egyfelől lesz egy vidám esténk, ráadásul biztosan mindenki valami „új” darabbal tér haza.

A forintbarát konyhai és vásárlási tanácsok kifejezetten női praktikák. A pasiknak hagyjuk meg a csöpögő csapokat, az energiatakarékos izzók cseréjét, és az ablakok szigetelését. Ám az autóval kapcsolatos teendőket ne bízzuk rájuk száz százalékosan! Például nézzünk utána a kötelező és egyéb biztosításunknak is!

Érdemes nekünk is figyelmeztetni párunkat/férjünket, hogy már csak pár napunk van arra, hogy jövő évi biztosítási csekkjeink összegét tudatosan csökkentsük. Igaz, ennek a spórolásnak az előnyét csak jövőre fogjuk élvezni, akkor jönnek majd kisebb összegekről a csekkek, de higgyük el, jövőre is jól fog jönni, hogy a kötelező biztosítás helyett inkább egy finomságra vagy egy új ruhadarabra költhetjük el a megtakarított pénzt. November végéig mondhatjuk fel kötelező biztosításunkat, hogy jövőre egy másik biztosítónál kevesebbet kelljen fizessünk.

A donna tippje, ha spórolnál a jövő évi kötelezőn:

 Kötelező biztosítás váltás a Biztosítók.hu honlapján



Szerző

donna.hu



Scroll to Top