Hogyan tüntessük el a tetoválásainkat?

2010. 04. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

1. Lézeres kezelés

A lézeres kezelés segítségével a tetoválásokat könnyen és hatékonyan el lehet halványítani, de vannak hátulütői. Ez a módszer azt igényli, hogy több alkalommal, több héten, sőt, adott esetben több hónapon keresztül is kezelésekre kell járni. A mellékhatások között előfordulhat hipopigmentáció is, amely során a bőr a természetesebb árnyalatánál halványabbra változik a kezelt területen. A lézeres kezelés következtében az is előfordul, hogy a tetoválás bizonyos részei (színei) nem halványulnak el, hanem más árnyalatúvá válnak. Allergiás reakciót is okozott már a lézer, mivel a sugárzásnak kitett területeken allergén anyagok szabadultak ki és jutottak be a tetováláshoz használt festékből a testbe. 2. Ledörzsölés

Kézzel vagy egy speciális eszköz segítségével nagy sebességű forgó dörzsöléssel kerülnek eltávolításra a tetoválás helyén a bőr felszíni és középső rétegei. Az eszközök különbözőfélék lehetnek: drótkefe vagy egy csiszolólemezre emlékeztető eszköz is. A legnagyobb hátránya ennek a módszernek az, hogy hegeket hagyhat hátra a bőr kérdéses területein. 3. Lemaratás Egy igen régóta használt módszer a tetoválás eltávolítására: helyi érzéstelenítést alkalmaznak a tetovált területen, majd egy speciális oldattal és étkezési sóval bedörzsölve kezelik a kérdéses felületet - a dörzsölésre a fentiekhez hasonlóan sor kerülhet kézzel vagy egy speciális berendezéssel. A tetoválás eltávolításának ezen módja nem tartozik a legnépszerűbbek közé.

4. Hegesítés Ezen technika alkalmazása során savas oldattal távolítják el a tintával befogott bőrrétegeket. Ez esetben egészen bizonyos, hogy a tetoválás helyén heg marad annak eltávolítását követően. 5. Sebészeti úton való eltávolítás Ezen módszer alkalmazásakor szövet-expandereket helyeznek be a bőr alá, amelyek a behelyezést követően réteget formálnak a kérdéses területen, így ha a tetoválás kivágásra kerül, kevesebb heg marad majd vissza a bőrön. A nagyobb méretű tetoválások adott esetben több műtétet is igényelhetnek ahhoz, hogy teljes mértékben eltávolíthatóak legyenek. 6. Álcázás A bőrbe új pigmentek beinjekciózásával lehet a tetoválásokat eltüntetni, amennyiben valaki ezt a módszert választja. Ezek segítségével vagy új mintát lehet formálni, vagy pedig el lehet fedni a nemkívánatos tetoválást a bőr színét felvevő terület kialakításával. Ennek az a hátránya, hogy a mesterségesen színezett bőrön ránézésre is látszik, hogy nem természetes, mivel hiányzik belőle a bőr természetes áttetszősége.

-NJ-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top