Hommage-kiállítás

2009. 02. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A festői világteremtésben az identitás kérdésére válaszokat kereső világszemlélet rokonítja El Kazovszkijt a 20. század stílusirányzatokhoz általában nem egyértelműen kötődő, útkereső magyar festőinek sorában. Nem kizárólag a magyar képzőművészetről van szó, hiszen gondolkodásával mindig a kultúrák közötti, mindenfajta merev rendszertől egyenletes távolságot tartó átjárás lehetőségét villantotta fel.

Visszapillantva szembetűnő, hogy El Kazovszkij mennyire zárt, egész életművet hagyott hátra, amelyben tulajdonképpen nincsenek korszakok és éles formai vagy műfaji határvonalak, csupán folyamatos és következetes gondolkodás, állandóan és lassan bővülő történetekkel, mögötte az állandóan változó, lényegét tekintve mégis bizonyosan konstans személyiséggel. A kortárs magyar képzőművészek közül talán éppen ő volt az, akinél életpálya és művészi tevékenység a legerőteljesebben összefüggött.

A művészt 1990-től kezdve szoros szakmai kapcsolat fűzte a Várfok Galériához, ahol 16 egyéni kiállítása volt, ugyanakkor az eltelt 18 év alatt majd’ minden kiállításában - legyen az hazai vagy külföldi – valamilyen módon közreműködött a Galéria.

Következő kiállítása, melynek időpontját még 2008 elején egyeztette a Galériával, 2009. január 8-án nyílt volna a Várfok Galéria - XO Termében, míg a Várfok Galéria - Várfok Termébe kívánságának megfelelően feLugossy Lászlót kértük föl kiállító partnernek. Sajnos, ez a kiállítás már nem jöhet létre. A Galéria azonban úgy gondolta, hogy igazodva az általa kiválasztott időponthoz, a legméltóbb módon kollégái emlékezhetnek meg róla, egy kiállítás keretein belül.

A tárlat - és annak gyors létrejötte - fontos gesztus a felejtés ellen. A felkérésre ugyanis rendkívül rövid idő alatt új művek készültek, ami azt mutatja, hogy El Kazovszkij szemlélete napi szinten jelen volt és van a művészkollégák gondolatvilágában. Korántsem véletlen, hogy a tárlat résztvevői a művészek középgenerációjához vagy az idősebbek közé tartoznak.

Résztvevő művészek: aatoth franyo, Bak Imre, Bodóczky István, Bukta Imre, Csiszér Zsuzsi, Fehér László, feLugossy László, Hencze Tamás, Kelemen Károly, Nádler István, Rácmolnár Sándor, Soós Tamás, Szirtes János, Szotyory László, Ujházi Péter, Várady Róbert.

A kiállítás február 7-ig látható az XO teremben (1012 Budapest - Várfok u. 11.)



Szerző

donna.hu



Scroll to Top