Hülyék azért nem vagyunk

2011. 04. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Feminizmus ide, emancipáció oda, a szakikkal még mindig keményen meg kell küzdeni, ha nőnek születik az ember. Kevés olyan nő van ugyanis, aki nem élt még át kínos perceket a műszaki boltban, az autószerelőnél, vagy épp egy hibabejelentés alkalmával egészen egyszerűen azért, mert hülyének nézték.

A rutinosabbak eleve a párjukat vagy egyéb kéznél lévő férfit küldenek ilyen bevetésekre, esetleg erősítésként magukkal viszik, a kalandvágyóbbak viszont bevállalják az éles helyzetet és küzdenek. Legutóbbi élményem ebben a műfajban a tűzhelyvásárláshoz kötődik, amikor is a buzgó eladó következetesen a páromnak magyarázta, hogy milyen gasztronómiai bűvészmutatványokat lehet végrehajtani a kiszemelt darabbal. Tekintve, hogy szemmel láthatóan nem Jamie Oliverrel élek közös háztartásban, némiképp abszurdnak tűnt a helyzet. Szerencsére néhány jól irányzott kérdéssel sikerült ráébreszteni a realitásokra, de azért tanulságos volt, és sajnos távolról sem egyedi. Ismerőseim ugyanis ennél jóval durvább sztorikkal állnak elő, annak ellenére, hogy a puszta kellemetlenségen túl egyre látványosabb gazdasági vetületei is vannak az ilyen attitűdnek.

Eleve hátránnyal indulunk „Nemrég átalakíttattuk a házunkat: szerettük volna egybenyitni a nappalit és a konyhát. Általában ismerős mesterekkel dolgoztatunk, de ez alkalommal valamiért kivételt tettünk és egy új csapatot hívtunk. Az ő szemükben a férjem szava szentnek számított, engem pedig gyakorlatilag semmibe vettek. A probléma akkor kezdődött, amikor a férjem kétnapos munkaútra ment, így én tartottam otthon a frontot. Hiába mondtam el, hogy milyen szélesre szeretnénk a boltívet, a mesterek vezetője mintha meg sem hallotta volna, csinálta, amit jónak gondolt. Akkor kezdte kicsit másképp látni a dolgot, amikor a férjem visszabontatta vele az egészet. Technikailag ugyanis kivitelezhető lett volna az is, amit én kértem, de nem csinálták meg, mert egy nő mondta.” Kellemetlen eset, de a magyarázat nagyon egyszerű: az ilyen helyzetekben még nagyon erősen élnek a negatív nemi sztereotípiák, mely szerint a nők képességei gyengébbek a technika, a mérnöki tudományok, a matematika és általában véve a természettudományok területén. Ha olyan szolgáltatást veszünk igénybe, ami ilyen jellegű képességeket érint, eleve hátránnyal indulunk, függetlenül attól, hogy jártasak vagyunk-e az adott területen vagy sem.  A legtöbb szaki alapból hülyének néz minket, és majdnem lehetetlen meggyőzni az ellenkezőjéről. Eddig a pontig szimplán bosszantó a dolog, a cégek azonban kezdik felismerni, hogy ennek a hozzáállásnak komoly anyagi vetületei is vannak, ugyanis a nők egyre jelentősebb vásárlóerőt képviselnek.

A cikk folytatásáért kattints IDE!

 Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top