Hungarocell a tányéromon

2011. 05. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Friss, ropogós héjú fehér kenyér… az embernek összefut a nyál a szájában. Ugyanakkor megszólal a vészcsengő is: „Nana, csak óvatosan! A főként ülő életmód mellett nem biztos, hogy jót tesz az alakodnak!” Mit lehet tenni? Körül lehet nézni a boltok polcain, alternatív kenyérfélék után.

Bőséges a választék, de most beszéljünk a csomagolva kaphatókról, főként íz, ár, kalóriák és szénhidrátok vonatkozásában.

Puffasztott rizs

Kiszerelés: 100g

Ár: 89 Ft (Megjegyezzük, ez boltonként változhat, mi a szinte minden városban található üzletláncokban vásároltunk be.)

Összetevők: rizs, só

Energia/100g: 376 kcal

Szénhidrát/100g: 84,7g

Vélemény: A klasszikus hungarocell, majdhogynem morzsolni is úgy lehet. Tisztán érződik rajta a rizs, végül is, abból van. Egy kicsit száraz is, evés közben is az az érzése az embernek, az említett csomagolóanyagot majszolja. Kéri a pohár vizet…

Extrudált kukoricakenyér (köményes):

Kiszerelés: 125g

Ár: 219 Ft

Összetevők: kukoricadara, só, kömény

Energia/100g: 417kcal

Szénhidrát/100g: 85g

Vélemény: Megjelenéséről a szegőléc villan be. Az ízélmény száraz, a sós puki jut eszünkbe róla, amit kétpofára tömtünk gyerekkorunkban –  még a szájpadlásunkra is pontosan úgy tapad. Szerencsére azonban nem olyan sós. Némi utóíz is lebeg a szájban fogyasztás után, ez a kömény. Nagy előnye: amint az a csomagoláson is fel van tüntetve, gluténmentes, tehát lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Tönköly pászka  

Kiszerelés: 120g

Ár: 245 Ft

Összetevők: teljes kiőrlésű tönkölyliszt, víz

Energia/100g: 347 kcal

Szénhidrát/100g: 66,2g

Vélemény: Ízt nem sokat érezni, kicsit olyan, mintha nyers gabonát rágcsálnánk. Azonban nem csontszáraz, ropogós, nem morzsál. A szeletek nagyjából kartonlap vastagságúak, itt-ott barnásabb színűek, apró lyukak tarkítják. Jól csúszik, bár hiányzik, hogy ízt csak nagyon haloványan érezni.

Ropogós kenyér, teljes kiőrlésű rozslisztből, fölözött tejjel

Kiszerelés: 250g

Ár: 199 Ft

Összetevők: teljes kiőrlésű rozsliszt, sovány tejpor, étkezési só. (Nyomokban szezámmagot tartalmazhat.)

Energia/100g: 342 kcal

Szénhidrát/100g: 64g

Vélemény: Ripp-ropp, az élmény itt is elég száraz, viszont valóban érződik a rozs, mondhatni, emlékeztet a vekni formában árult rozskenyerekre. Ezt azért már el lehet képzelni némi felvágottal is.

Teljes kiőrlésű rozskenyér

Kiszerelés: 500g

Ár: 199 Ft

Összetevők: teljes kiőrlésű rozsőrlemény, víz, kovász, búzaliszt, só, élesztő, szezámmag

Energia/100g: nincs jelölve

Szénhidrát/100g: nincs jelölve

Vélemény: Megjelenésében jobban emlékeztet a kenyérre, mint a fentebb felsoroltak. Egyáltalán nem száraz, omlik a szájban, egy kis édeskés íz érződik. Sajnos nincs rajta feltüntetve, hogy mennyi kalóriával, szénhidráttal rendelkezik, amit némileg kompenzál, hogy árban viszont ez a legkedvezőbb az itt felsorolt termékek közül.

Természetesen 5 kenyérféleség (jobb híján nevezzük így) csak egy kis szeletkéje a piacnak. Annak, aki fehér kenyéren szocializálódott, szokatlan az állag és az élmény, azonban a javukra legyen írva, hogy ízfokozókat, állományjavítókat, E-ket nem tartalmaznak, és a gabonafélék egész széles palettájához juthatunk hozzá általuk, így változatosabbá tehetjük az étrendünket, amivel hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top