Húsvéti hímes, avagy nyissuk ki az ötlet-tarisznyát!

2011. 04. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az mindannyiunk számára természetes, hogy az adventi időszak kezdetén, illetve karácsony közeledtével lakásunk ajtajára ajtódíszt helyezünk el. Ezzel is jelezve várakozásunkat. Miért ne tehetnénk meg ezt húsvét előtt is? Nem kell boltban vásárolnunk! Saját ízlésünk, elképzelésünk szerint magunk is készíthetünk egyszerű, ám esztétikus díszítést.

***

AJTÓDÍSZEK

Ezeket a formákat vastagabb kartonpapírból is megformálhatjuk. Én a sokkal tartósabb – látványosabb – dekorgumit ajánlom.

Körzővel (amennyiben nincs, egy nagyobb és egy kisebb tányérral) két kört rajzolunk, azonos középponttal. A nagyobb kör átmérője 19,5 cm, a kisebbé pedig 16,5 cm. Először körbevágjuk a nagyobb körformát, majd óvatosan, hegyes körömvágó ollóval a belső, kisebb kört is eltávolítjuk. (Ez sem vész kárba!) A nagyobb formára (oldószermentes ragasztóval) tojást, nyuszit, kiscsibét, füvet ragasztunk. Az előbb említett belső „tömör” körlapból is mutatós díszt készíthetünk: akár a gyermekszoba ajtajára, akár az ablakra. Egy rendhagyó formát is csináltam: a kör kivágásakor leesett egyik darabot fű formájúra vágtam, s ezzel kombináltam a nyuszit és a tojást. Felfüggeszthetjük a díszeket zöld színű cérnával, illetve kétoldalú ragasztóval is felerősíthetjük.

   

Ajtódíszt vékonyabb fűzfavesszőből is formálhatunk. A három darab 55-60 cm-es vesszőt, hogy könnyebb legyen hajlítani, éjszakára tegyük vízbe! (Fektessük a fürdőkádba, s annyi vizet engedjünk rá, hogy ellepje!) Másnap, még nedvesen, a három vesszőt összefogva, hajlítsunk belőlük (minél szabályosabb) tojás- vagy körformát. Rafiával kössük össze! A hungarocell tojásra nyusziarcot és -füleket ragasztottam, majd a két, különböző színű masnival együtt, a már száraz fűzfagyűrű aljára erősítettem ragasztópisztoly segítségével.

Néhány ötlet csak, ami a képeken látható. A variációk száma végtelen: csupán képzeletünk szabhat határt.

HANGULATVILÁGÍTÁS, avagy: Mire jó a lekvárosüveg?

Legyen bármilyen évszak: a gyertyák és a teamécsesek fénye mindig elvarázsol bennünket, kellemes hangulatot teremt. Kisebb lekváros-, esetleg befőttesüveg minden háztartásban fellelhető. Miután tisztára mostuk és megszárítottuk, üvegfestékkel díszítjük. (Ne használjunk lehúzható festéket!)

Először kontúrozunk: fekete festékkel megrajzoljuk a tervezett formát. Száradás után (kellő türelemmel) fessük be a színes részeket. Különböző színű húsvéti tojásokat rajzoltam-festettem, melyeket fűszálak vesznek körül.

A teljes száradás után tettem az üvegbe a meggyújtott teamécsest.

Ünneptől független az alábbi hangulatvilágítás. 15X10 cm-es üveglapra szabálytalan alakú csillagokat és emberarcú Holdat rajzoltam. Ezúttal aranyszínű kontúrfestéket használtam. Miután az égitesteket beszíneztem, az egész hátteret kékre festettem. Száradás után boltban kapható (kb. 100 Ft), műanyag tartóba állítottam.

A teamécsest 10 cm-rel a kép mögé állítottam, nehogy a közvetlen hőhatástól megráncosodjon a festett felület.

VIRÁGÜNNEP, …játsszunk a virágokkal!

A virágok mindig jelen vannak életünkben – és lakásunkban. Most nem arra buzdítok, hogy vásároljunk még néhány cseréppel (persze az sem baj), hanem játsszunk a meglévő virágainkkal!

A közismert gyermekjátékot is említhetném: Nyuszi ül a fűben. Ezúttal azonban nem ül, hanem áll, nem is a fűben, hanem a cserépben.

Tojás és gömb alakú hungarocellt vásároltam. A tojásokra ruhát festettem, a gömbökre nyusziarcot. A száradást követően mindkét végén kihegyezett gyufaszállal ráerősítettem a fejet a testre. Filcdarabkákból készültek a fülek és a lábak. Hurkapálcával szúrtam bele a virágcserép földjébe.

Három kiscsibe nézeget a virág alatt. Reméljük, nem a hímes tojásokból keltek ki! Bizonyára ők is a húsvéti ünnepeket várják… A pelyhesnek tűnő kis állatokat szintén dekorgumiból csináltam. Filctollal rajzoltam a szemeket és a csibe csőrét. A hátulsó részére fogpiszkálót ragasztottam, majd a cserépbe ültettem őket.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top