Időjárás jelentés anno

2008. 11. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szép és állandó idő szokott faggyal következni. Ha a délnyugati szél északnyugatira változik. Ha keleti széllel apró hó esik. Ha nyugat táján sűrű köd ereszkedik. Rossz, langyos idő következik, ha a Kelet-északi szél változik. Ha a gödrök bűzösek. Szép és állandó idő következik faggyal: ha délkeleti szelek vannak. Ha a Hold nagyon fehér. Ha az esti pír igen magasra terjed a nyugati égen. Ellenben rossz vagy langyos idő lesz: ha nyugati szelek vannak. Ha huzamosabb hideg után a hó jég alakban esik. Amilyen időjárás van március 9. körül, olyan szokott maradni egész március hónapban. Ha január meleg volt, március hideg lesz. Száraz március szép májust jövendöl. Ha a nap és a Hold keltében rendkívül nagy esővel jön, vagy ha a harangok messze hallatszanak.

Ha az idő áprilisban nagyon kellemes, rossz május következik. Az áprilisi égi háborúk nedves esztendőre mutatnak. Ha a szivárvány kék és sárga színei jól láthatóak, néhány napra jó időt lehet várni. A húsvét körüli nedves idő rossz aratást okoz. Ha a Szent György nap körüli rozsba a varjú el tud bújni, gabonabőségre mutat. Szép idő lesz, ha az esti pír aranyszínű. Ha napnyugtakor a vizeken a mezőkön sűrű köd keletkezik. Ha a szárazon tenyésző békák magasra ülnek és brekegnek. Rossz idő következik: ha reggeli pír van. Ha a hegyek ormait köd borítja. Ha az esti pír igen vörös.

Jó idő lesz: ha a szentjános bogár nagyon fénylik. Ha az égen a csekély fehér felhők szétoszlanak. Ha a dongók esete sűrű rajokban repülnek. Rossz idő vagy eső szokott jönni: ha sok béka jön elő. Ha a macskák sokat nyalják és tisztítják magukat. Ha a tyúkok a porban fürödnek. Ha a kutyák füvet rágnak. Ha a vakondokok magasra túrnak. Jó időt remélhetünk, ha napnyugtakor jó idő volt. Ha a csalogányok szorgalmasan énekelnek. Ha reggel és este a füst egyenesen magasra száll. Ha az eső köddé változik. Rossz időt várhatunk: ha napkeltekor égiháborúk vannak. Ha a kakasok napnyugat után kukorékolnak. Ha a tyúkok szomorúak, ha a vízi madarak sokat fürödnek.

Biztosan jó időre mutat: ha a juhok este még vígan ugrándoznak a mezőn. Ha huzamosabb eső után a baglyok éjjel igen huhognak. Ha szél a napjárást követően változik. Ha a harmat reggel sokáig a faleveleken megmarad. Jó idő jön, ha a hónap elején sok futócsillag látszik. Ha nem esik harmat, vagy ha esett is, azonnal felszárad. Ha az éjjelek rendkívül hidegek. Ha a Tejút az égen nagyon tisztán látszik. Rossz idő jön, ha a galambok vízben fürödnek, és későn repülnek haza. Langyos idő várható, ha a fák ősszel másodszor virágozni kezdenek. Ha Szent Mihály napja körül a gubacsok üresek, vagy vizenyősek. Ha a madarak ősszel soványak. Ha szent Mihály körül sok eső esik és a szelek délről vagy délnyugatról, fújnak. Korai télre mutat: ha júliusban a hangyák a halmaikat a szokottnál korábban összehordják.

Hosszú és kemény tél következik: ha a július az augusztusnál melegebb, október hideg, és annak másik felén délnyugatról keletkezett viharok voltak. Ha a madarak ősszel kövérek. Ha sok komló, makk és kemény magú gyümölcs termett. Ha november száraz és nem fagyos. Ha december elején és végén és egész januárban langyos idő van, a tél március végéig el fog tartani. Ha karácsonyig egyfolytában hideg van, akkor utána fel szokott engedni. Hideg december kora tavaszt, és jó esztendőt jövendöl. Ha ősszel sok a köd, akkor sok lesz a hó is télen.

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top