Őszre hangolva

2008. 11. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Ilyenkor a legtöbb ember letargikus állapotba kerül. Szomorúan tekint előre, és eluralkodik rajta a depresszió. Vannak azonban olyanok is, akik ilyenkor vannak az elemükben. Suhannak a széllel, mosolyognak a hűvös éjszakába, és szinte ragyognak. Hogy mi a titkuk? Felveszik a természet ritmusát, elfogadják, hogy vége a nyárnak és ezzel együtt életmódot is kell váltani.
Azoknak, akik ez nem olyan természetes, s úgy érzik, elég a toppot pulcsira cserélni, azok biztosan összezuhannak az első hideg éjszakán, és tutira vehetik, hogy őket éri el először az influenzajárvány. De ha észszerűen gondolkodunk, nem kell sok ahhoz, hogy mi is kirobbanó formában legyünk, ha megérkezik az ősz.
Még élvezhetjük a nyár adta vitaminbombákat, a gyümölcsöket. Menjünk a piacra őszibarackot, körtét, almát, szőlőt, szilvát venni. Ezek olyan nagy adag vitaminhoz jutatják szervezetünket, hogy nem lesz szükség gyógyszertári bogyókra.
S ha már bogyók: az ősz adja a legfinomabb bogyós gyümölcsöket. Áfonya, csipkebogyó, som. Mindegyik rengeteg vitamint és antioxidánst tartalamaz, amire szükségünk lesz a következő hónapokban.
A kalóriáktól a gyümölcsök esetében nem kell tartanunk. De annál inkább, az ilyenkor kezdődő tartalékképzéstől. Ugyanis a szervezet elkezdi a felkészülést a hidegebb napokra, így könnyebben rakódnak le azok a fránya felesleges kilók, sőt nagyobb az étvágyunk is. A zsír a legjobb hőszigetelője a testnek, így igyekszik növelni, nehogy megfagyjunk. Emiatt a hűvös időben jobban kívánjuk az ételeket. De álljunk ellen a gyorséttermek zsíros falatkáinak, amelyek csak súlyunkat növelik. A nehéz ételek csak gyengítik az immunrendszert.
Figyeljünk ilyenkor még jobban oda a helyes táplálkozásra, és igyekezzünk természetes módon magunkhoz venni a vitaminokat és ásványi anyagokat, de ha
biztosra akarunk menni, szedjünk vitaminkészítményeket, és ha már a nátha kezdődő jelei mutatkoznak, akkor készüljünk fel teákból és mézből. A vitaminkészítmények azoknak nyújtanak segítséget, akiknek átlagosnál gyengébb a védekező rendszerük, és pluszforráshoz kell nyúlniuk. Nekik a gyümölcsök fogyasztása mellett a pirulákra is szükségük van. Azonban bánjunk óvatosan ezekkel is, hiszen étvágyat csinálnak, és immunrendszerünket "elkényelmesítik".
Ha erősítünk belülről, őrizzük meg ragyogásunk kívülről is! A hűvös szél szárítja az arcbőrt és a szánkat. Ilyenkor már előre kenhetjük ajakápolóval, és az arcunkat sem árt extra hidratálásban részesíteni. Ha vágyunk a nyári barnaságunkra, akkor szedjünk A-vitamint, mert az segít megőrizni a barnaságot. De használhatunk barnítóval kevert testápolót, így két legyet ütünk egy csapásra.
Nem ritka, hogy a hideg idő a hajunkat is megviseli, emiatt jobban hullhat, mint általában. Igyekezzünk melegen tartani fejünket és tápláló samponnal mosni hajunkat. Tegyünk rá pakolást is, hisz a szél nem csak a bőrünket, hanem a hajszálakat is szárítja.
A kezünkről és a körmeinkről se feledkezzünk meg. A vitaminok belülről táplálják körmeinket és bőrünket, de kívülről is védenünk kell. Így a jó kézkrém elengedhetetlen ősszel. A körmeinket hetente reszeljük át és ápoljuk, ha kell, kenjük be védőlakkal, ami a körömágybőrt is ápolja.
A sportolás ne hagyjuk abba, és naponta sétáljunk sokat a még színes természetben, szippantsunk mélyeket a friss őszillatú levegőből, és gyönyörködjünk a különös fényekben. Vegyük fel a természet ritmusát, egyáltalán nem tragédia, hogy hamar lemegy a nap, és melegebben kell felöltözni. Ne higgyük, hogy véget érnek a szebb napok, hisz még csak most kezdődnek…
Kapcsolódó anyagok:
$$1283$$
$$1476$$
$$1379$$ 


Szerző

donna.hu



Scroll to Top