Igyál eleget!

2009. 09. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hogy a vízhiány következményeiről fogalmad legyen, tudnod kell, mi történik, ha egy körülbelül 50 éves, 60 kg körüli súlyú nőnek vízhiánya lesz, 0,4 liter hiánya esetén gyengül a koncentrációja, 0. 6 liter vízhiány esetén gyengül a memória. 1.5 liter hiánya esetén sebesen kezd verni a szív, begörcsölhetnek az izmok. 3 liter hiánya esetén elveszíti a tájékozódó képességét, elájul, illetve szellemi zavarok lépnek fel. 6 liter hiánya esetén összeomlik a keringési rendszer, a vesék felmondják a szolgálatot – a halál nincs már messze.

Átlagosan 2-3 liter folyadékot kellene az embernek naponta magához vennie. Forró nyári napokon, sportolásnál, nehéz fizikai munka végzésénél ennél többet.

Nézzünk néhány egyszerű tippet és trükköt, melyek megkönnyítik az ivást:

Munka közben is tartsunk mindig egy pohár vizet a közelben. Sport előtt és után legalább egy fél liter vizet igyunk. Előbb igyunk, mint szomjasakká válunk. Evés előtt és közben mindig igyunk. Ez azt is meggátolja, hogy túl sokat együnk. Már reggel készítsük elő jól látható helyre az arra a napra szánt vízmennyiséget (ásványvizes üvegben) Kávéhoz és alkoholhoz mindig fogyasszunk vizet, mert mindkettő vízhajtó hatású.

Valamennyien – legfőképp idősebb emberek – túl keveset iszunk. Képzeld el: ha a napi hőmérséklet 30°C fölött van árnyékban, majdnem négyszer annyi folyadékra van szükségünk, mint 20°C mellett. Így tehát vízhiányban szenvedünk a már ismertetett következményekkel.

Magad is észreveheted, hogy testednek folyadékra van szüksége: A száj és az orr kiszárad, nehézzé válik a nyelés. Fáradtságot és kimerültséget érzel. Vizeleted sötétre színeződik. Székrekedés kínoz. Tompa és szúró fejfájást kapsz. Összpontosító képességed erősen gyengül.

A víz gondoskodik arról, hogy a vér híg és folyékony maradjon. Így elegendő mennyiségű oxigén jut az izmokhoz és főleg az agyhoz. Az anyagcsere folyékonyan és akadálymentesen működik méreg- és salakanyagok gyorsan és problémamentesen távoznak. Ha elegendő folyadék áll rendelkezésre, naponta kb. másfél liter vizelet választódik ki mindenféle salakanyaggal együtt.

Figyeld meg saját magad!

Vezess egy héten át ugyanolyan feljegyzést arról, hogy mikor, mit és mennyit iszol? Így megállapíthatod, hogy állandó hiányod van, vagy megfelelő a folyadékfogyasztásod.

Állandó hiány akkor áll fenn, ha napi átlagban nem jön ki két-két és fél liter. Arra is ügyelj, hogy az elfogyasztott folyadékfélék választása által ne fogyassz túl sok cukrot. Ez a veszély édesített limonádék, nem frissen préselt gyümölcslevek és bolti jeges teák fogyasztásánál áll fenn.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top