Igyunk még!

2008. 07. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A víz szervezetünk összes funkciója tekintetében elengedhetetlen, oxigént és tápanyagot szállít a sejtek számára, védi az egyes szerveket, szöveteket, állandósítja a testhőmérsékletet, eltávolítja a méreganyagokat, javítja közérzetünket és erőnlétünket. Testünk 50-60%-a víz, amely a kor előrehaladtával egyre csökken.

Ha szervezetünk nem kapja meg a kellő folyadék- és ásványi anyag utánpótlást rövid időn belül – már két százalék folyadékvesztésnél –, jelentkeznek a tünetek: koncentrációs zavarok, súlyosabb esetben zavartság, erőtlenség, hányinger, fejfájás, rosszabb fizikai teljesítmény, szédelgés, sőt az ájulást sem csak a meleg okozhatja, hanem az is, hogy a szervezetben nincs elég folyadék.

Azért is fontos a megfelelő utánpótlás, mert ha nincs elegendő, akkor a salakanyagok nem tudnak a vizelettel távozni a szervezetből. Ez az idősebb embereknél még veszélyesebb, mert ők gyakran alig éreznek szomjúságot, bizonyos élettani változások miatt, így „elfelejtenek” inni, ettől azonban csak még feledékenyebbek és erőtlenebbek lesznek, ráadásul a szervezetük eleve kevesebb folyadékot tartalmaz. De a szomjúság érzésére még egy felnőtt egészséges ember se feltétlenül hagyatkozhat, mert csak 1%-os folyadékvesztés esetén jelez a szervezet szomjúságérzettel, így érdemes folyamatosan pótolni. Bár újabb kutatások azt mutatták ki, hogy a túlzott folyadékbevitel is káros lehet – a vesére nézve például –, így ők inkább azt tanácsolják, hogy csak akkor igyunk, ha tényleg szomjasak vagyunk. (Manapság már ez van: mindenről bebizonyítják, hogy igaz, és azt is, hogy nem. Az ember pedig döntse el, ha tudja, hogy kinek hisz…)

Abban azonban egyetértenek, hogy az egyéni szükségleteknek megfelelő mennyiségű folyadék fontos, mert különben könnyen kiszárad az ember. Természetesen folyadékszükségletünket számtalan dolog befolyásolja: életkorunk, fizikai aktivitásunk, táplálkozásunk, a környezeti hőmérséklet és a levegő páratartalma elsősorban. Az utolsó figyelmeztető jelek: lüktető tarkó, szájszárazság, étvágytalanság, rossz közérzet, csökkenő figyelem. Azok akik, általában is kevés vizet isznak gyakran fáradtak, nem tudnak olyan jól koncentrálni és a fejük is fáj, ráadásul folyadékháztartásunk egyensúlyának hosszú távú megőrzése a fiatalság és a szépség egyik titka.

Táplálkozásszakértők szerint kb. 2-3 liter folyadékot kell meginni egy meleg nyári napon, de ettől ne rettenjen meg senki! Az elfogyasztott táplálékkal, például leves, zöldségek, gyümölcsök, is be lehet vinni körülbelül 1 liter folyadékot, a fennmaradó mennyiséget pedig már könnyen meg is lehet inni. De nagyon fontos az alkoholfogyasztás mérséklése, valamint a koffeintartalmú és szénsavas italokat is ajánlott kerülni ilyenkor.

A nyári kánikulában szomjoltásra a legalkalmasabb a víz, a vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazó ásványvíz, a nem cukrozott gyümölcslevek és a levesek.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top