Ingyen gyógyszert a gyerekeknek!

2011. 01. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egyes szakértői vélemények szerint megfontolandó döntés lenne az állam részéről, hogy a gyermekeknek szánt gyógyszerek költségét részben, vagy teljesen átvállalja a szülőktől. Az intézkedéstől nemcsak a születésszám növekedését várják, de azt is, hogy a gyermekorvosok törekednek majd az olcsóbb terápiák kiválasztására.

„Preferált referenciaársáv-rendszert alakítana ki az egészségügyi államtitkárság a generikus (lejárt szabadalmi védettségű), kémiai úton előállított gyógyszerek társadalombiztosítási támogatására, így ösztönözné nagyobb árengedményekre e gyógyszerek gyártóit” - írta a Világgazdaság.

Az úgynevezett Semmelweis-vitairat készítői több megoldást is megfontolandónak tartanak, mely nagymértékben segítené a születésszám növekedését és az emberek boldogulását, többek között azzal, hogy a gyermekek bizonyos életkoráig az állam a gyógyszerek költségét részben átvállalná.

A megoldások között szerepel még az orvosok anyagi ösztönzése a költséghatékony gyógyszerrendelésre, de a közgyógyellátási rendszer megváltoztatására irányuló törekvések is előtérbe helyeződnének. Ez utóbbi a településenként jelenleg meglévő különbségek megszüntetését tűzte ki célul.

A változtatásokra irányuló elgondolás tényleges megvalósulása egyelőre még a jövő titka, viszont sok szülő üdvözli a kezdeményezést annak ellenére is, hogy kétségek merülnek fel a kérdést illetően, hogy minden esetben jobb-e az olcsóbb terápia és hogy ténylegesen szükséges-e különböző intézkedésekkel az orvosok ilyen irányú ösztönzése.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top